Belföld

Átkeresztelnék hivatalosan is Novák Katalin hivatalát

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Megteremtik a jogi alapját, hogy „Sándor-palota” elnevezéssel hivatkozzon magára.

2023-ban sem áll le a magyar állam és a közjogi rendszer átnevezése. Egy társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet szerint a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) új neve hivatalosan is Sándor-palota lenne – írja a K-Monitor. A köztársasági elnöki titulus ugyanakkor megmarad, ezt a Miniszterelnökség által jegyzett dokumentum címe és célja is megerősíti.

Azt írták, a jogszabály-módosítással biztosítanák maradéktalanul

a köztársasági elnök szervezetalakítási szabadságát.

Az érvelés szerint az Alaptörvény biztosítja ugyan az államfőnek azt a hatáskört, hogy hivatala szervezetét – az államszervezeten belül betöltött különleges szerepére és az általa ellátott feladatok sajátosságaira is figyelemmel – szabadon kialakíthassa, ám ezt a jelenlegi törvények nem teszik maradéktalanul lehetővé.

A köztársasági elnök jogállásával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslat több jogszabályt írna át, hogy a „Sándor-palota” elnevezésre cserélje az eddigi „Köztársasági Elnöki Hivatal” szövegrészt. A módosítás, amelynek néhány pontja sarkalatosnak minősül, 2023. június 1-jén lépne hatályba, ha a fideszes többségű Országgyűlés rábólint.

Novák Katalin már első, államfőként jegyzett utasításában a KEH Szervezeti és Működési Szabályzatáról jelezte, hogy a hivatalt a továbbiakban Sándor-palotának fogja hívni. Az MSZP-frakcióvezetőt ugyanakkor meglepte, amikor megkeresésére ilyen fejléces, pecsétes hivatali válasz érkezett, Tóth Bertalan akkor ezt jogilag is aggályosnak tartotta, úgy vélte, zavart okoz, hogy a hivatal már Sándor-palotaként határozza meg magát, miközben az elnevezésnek nincs jogszabályi alapja, az SZMSZ ugyanis csak a belső szervezeti rendet szabályozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik