Belföld

Négy díjjal gazdagodtak a 24.hu fotóriporterei

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Ebből hármat Szajki Bálint vehetett át a 41. Magyar Sajtófotó Kiállítás szerdai megnyitóján a Capa Központban.

Szerdán megnyílt a 41. Magyar Sajtófotó Kiállítás, amelynek az idén újra a Capa Központ ad otthont. A megnyitón kiosztották a 41. Magyar Sajtófotó Pályázat elismeréseit is, kollégáink összesen 4 díjjal távoztak az eseményről. Ahogy korábban megírtuk Mohos Márton, a 24.hu fotóriportere a Sajóról készült Rozsdás folyó című sorozatával a 3. díjat szerezte meg a Természet és tudomány (sorozat) kategóriában. Szajki Bálint fotóriporter kollégánk a nagyszüleiről készített Egészségben és betegségben című sorozatát Mindennapi élet (sorozat) kategóriában a zsűri első díjjal jutalmazta, valamint a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó Szalay Zoltán-díjat is neki ítélte. Az ünnepélyes megnyitón jelentették be a MÚOSZ Nagydíját és az André Kertész Nagydíjat elnyerő fotográfusok nevét.

  • Az előbbit a zsűri Huszti Istvánnak, a Telex fotóriporterének ítélte oda, aki többek közt a Hír-, eseményfotó kategória 1., a Képriport kategória 1., 2., és 3., helyéért, valamint a legjobb kollekcióért járó Munkácsy Márton-díjat is elnyerte.
  • A legjobb emberközpontú, dokumentarista képért vagy képsorozatért járó André Kertész Nagydíjjal az idén Szajki Bálint kollégánk Egészségben és betegségben anyagát jutalmazták.

MÚOSZ Nagydíj: Huszti István

A pályázat leadásakor már közel egy éve tartott az orosz invázió Ukrajna ellen. A háború bizonyos formában nyolc éve folyamatosan tart, ám tavaly február 24. óta olyan intenzív harcok folynak keleti szomszédunknál, amilyet Európa a második világháború óta nem látott. 14 millió ember hagyta el lakóhelyét, 17 ezer felett jár a háborúban megsérült civilek száma, közülük hétezernél is több ember halt meg orosz aknáktól és rakétáktól. A megszállt vagy háború sújtotta területen élők folyamatos életveszélyben vannak, ha nem a katonai akciókkal, akkor a víz-, az áram- és az élelmiszerhiánnyal kell megküzdeniük. Nem beszélve azokról a pszichés traumákról amelyek hosszú időre meghatározzák a generációk életét, mindennapjait. Ezek a fizikai és láthatatlan szilánkok aztán maradandó sérüléseket okoznak az ukrán társadalom minden egyes tagjában. Huszti István megkapta a Képriport kategória mindhárom helyezéséért járó díjat, a Szilánkok című sorozatával érte el az első helyet.

Galéria
Huszti István / Telex

André Kertész Nagydíj: Szajki Bálint

Leé Sándor (96) és Leé Sándorné Marika (83) a kőbányai újhegyi lakótelepen élnek. 63 éve házasok, két gyermekük és hat unokájuk van. 1957-es megismerkedésük óta nem töltöttek jelentősebb időt egymástól távol. Sándor 89 éves koráig tevékeny életet élt, művezetőként, borászként, Marika pedig könyvelőként dolgozott. 2015-ben Sándort egy éven belül két sztrók döntötte le a lábáról. Állapota azóta folyamatosan romlik, demenciával párosul, emiatt erősen korlátozottá vált a beszédében és a mentális képességeiben. Mozgásában és a lakáson belüli tájékozódásban is feleségére támaszkodik. Marika minden erejével és szeretetével ápolja és segíti a férjét. Mivel Sándor már nem képes elhagyni a lakást, életét odabent vagy az erkélyükön ücsörögve tölti, ahol láthat valamennyit a külvilágból, és napfény érheti az arcát. Marika számára a férjének ápolása 24 órás feladat, azonban töretlen szeretete és odaadása minden akadálynál erősebb. Az Egészségben és betegségben című sorozatot a Mindennapi élet kategória első díja mellett az André Kertész Nagydíjjal is kitüntette a zsűri.

Galéria
Szajki Bálint / 24.hu

A rendezvényen Mohos Márton vehette át a Rozsdás folyó című anyagáért járó díját. A szlovákiai Alsósajó (Nižná Slaná) és környéke, ahol a volt Siderit-bányából március óta ömlik a vas-oxiddal szennyezett víz a Sajóba. A bánya előtt még láthatóan tiszta a víz, a befolyás után pedig rozsdás több tíz kilométeren keresztül. Környezetvédők egy csoportja homokzsákokkal zárta el pár percre a forrást, hogy így tüntessenek a szlovák kormány semmittevése ellen az ökológiai katasztrófával szemben. Tavaly októberben még mindig a határérték többszöröse volt az arzén koncentrációja a folyóban.

Galéria
Mohos Márton / 24.hu

A 41. Magyar Sajtófotó Pályázat képeiből rendezett kiállítás 2023. április 13. és május 28. között tekinthető meg a Capa Központban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik