Belföld

Ukrán elnöki tanácsadó: Magyarország fizeti a kést, amellyel az oroszok elvágják az ukrán katonák nyakát

Dogukan Keskinkilic / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Dogukan Keskinkilic / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Azok az új energetikai megállapodások, amelyeket Magyarország kötött Oroszországgal, csak meghosszabbítják az ukrajnai háborút – figyelmeztetett egy vezető kijevi tisztviselő, aki egyben felszólította Brüsszelt, hogy akadályozza meg a megállapodásokat.

Oleg Usztenko, az ukrán elnök gazdasági tanácsadója a Politicónak azt mondta:

Ha látták azt a videót, ahol az oroszok levágták egy ukrán katona fejét – nos, a kést a magyarok fizetik.

Usztenko egyrészt azokra az interneten terjedő videókra utalt, amelyeken az látható, hogy orosz katonák lefejeznek egy ukrán hadifoglyot. A videók hitelességét eddig még nem erősítették meg hatóságok, de az ukrán kormány hitelesnek tekinti azokat, a Kreml pedig „szörnyűnek” nevezte a felvételeket.

Másrészt pedig arra a keddi hírre, hogy Magyarország több, az energetikát illető megállapodást is kötött Oroszországgal, amelyek többek között érintik a földgázszállítást és az atomenergiát is. Ez utóbbi az Európai Bizottságnak is engedélyeznie kell, és az ukrán tanácsadó reméli, hogy a Bizottság nyomást gyakorol majd Budapestre, például az uniós támogatások felfüggesztésével. Usztenko hozzátette:

[A magyar kormánynak] teljesen vaknak kell lennie ahhoz, hogy valaki ne lássa, milyen bűncselekményeket szponzorál. Ha több gázt vásárol az oroszoktól, akkor több kapacitást ad nekik a háború eszkalálására.

A Politico a kijelentéssel kapcsolatban megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, de a cikk megjelenéséig nem válaszoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik