Belföld

Kúria: nem kell az államnak támogatott lakhatást biztosítania a fogyatékossággal élő embereknek

Fülöp Dániel/24.hu
Fülöp Dániel/24.hu

Mégsem kötelezhető az állam arra, hogy támogatott lakhatást biztosítson Budapesten azoknak a halmozott fogyatékossággal élő embereknek, akikről jelenleg idősödő szüleik gondoskodnak – számolt be a hírről az RTL Híradó. Hat család indított pert még 2017-ben, tavaly jogerősen meg is nyerték azt, de a Belügyminisztérium a Kúriához fordult, ahol a napokban kimondták: az államtól nem lehet kikényszeríteni a segítséget, még akkor sem, ha törvényben meghatározott feladatát mulasztja el.

A családokat képviselő Társaság a Szabadságjogokért projektvezetője azt mondja, a Kúria ugyan együtt érez a családokkal, de mégsem kötelezi az államot a feladatai végrehajtására. Boros Ilona ezt teljesen abszurdnak tartja.

Azt mondták, hogy valóban jár ezeknek a családoknak és minden fogyatékos embernek támogatott lakhatás Budapesten, valóban nincsen egy darab férőhely sem a fővárosban, sem az országban, de ennek létrehozását polgári peres úton nem lehet kikényszeríteni az állami szervek ellen.

A korábbi jogerős ítéletben családonként tízmillió forint sérelemdíjat is megállapított a bíróság. Most ezt is vissza kellene fizetni, ha a családok felvették volna a pénzt. A hat pereskedő anya egyike Schilling Magdolna, aki több mint harminc éve egyedül neveli az idén negyvenéves fiát.

A lelkem romokban van – mondta megtörten az ítélet után az RTL Híradónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik