Belföld

Ötvenszer drágább börtön épülhet Csengeren, mint ahogy tervezték

MTI
MTI

Paár Attila érdekeltsége, a West Hungária Bau Kft. (WHB) verseny nélkül nyerte el a csengeri börtön kivitelezését, miután az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága mentesítette a beruházást a közbeszerzés alól – írta meg az Átlátszó. Az építkezés a szerződés szerint 50 milliárd forintba kerül majd, holott pár éve még csak 900 milliósra tervezték a beruházást.

Biztos, hogy megépül a csengeri büntetés-végrehajtási intézet!

– szögezte le a megyei lapnak még 2017-ben a település fideszes polgármestere. Forján Zsolt akkor azért érezte ezt fontosnak hangsúlyozni, mert a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) eredménytelennek nyilvánította a börtön kivitelezésével kapcsolatos közbeszerzési eljárást, miután túl drága ajánlatok érkeztek.

Eredetileg Kunmadarason 1000, Békésen, Hevesen, Komádiban, Ózdon, Kemecsén, Csengeren és Komlón 500-500 ember elhelyezésére szolgáló börtön építését tervezték, végül azonban egyetlen új börtön sem épült meg. Helyettük eddig konténerbörtönök és új épületszárnyak létesültek Állampusztán, Pálhalmán, Sopronkőhidán, Szegeden, Tökölön, Baracskán, Veszprémben, Kiskunhalason, Tiszalökön és Miskolcon. A beruházásokat két kormányközeli cég: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt. és a Paár Attilához köthető WHB végezte el nettó 5,2 és nettó 10,1 milliárd forintért.

Végül kiderült, hogy a tervezettek helyett egyedül a román határhoz közeli Csengeren épülhet büntetés-végrehajtási intézet. A K-Monitor ugyanis a napokban kiszúrta az átláthatóságért EU-s nyomásra létrehozott felületen, a kif.gov.hu-n, hogy a BvOP szerződést kötött a WHB-val a csengeri börtön építésére. Az 50 milliárd forintos megbízást a kormányközeli cég közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül kapta meg.

Ez pedig úgy történhetett, hogy az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága egy évvel ezelőtt mentesítette  a projektet a közbeszerzés alól.

Az állami szerveknek láthatóan nem volt kedvük tovább bajlódni a közbeszerzésekkel: korábban ugyanis kétszer is nekifutottak az eljárásnak, de mindkét alkalommal drágább ajánlatokat kaptak a becsült értéknél. 2018-ban még 3,9 milliárd forintot szántak a 4 darab 500 fős – köztük a csengeri – börtön megépítésére, de ennyiért senki sem vállalta a kivitelezést.

Most a közzétett szerződés szerint egyetlen börtön fog kerülni 50 milliárd forintba. Vagyis a tervezett 900 millióhoz képest több mint ötvenszer drágább lesz a beruházás.

A BvOP Kommunikációs Főosztálya azt a tájékoztatást adta, hogy „a Központi Információs Közadat-nyilvántartás helyes adatokat tartalmaz. A beruházás jelenleg még tervezési szakaszban van.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik