Belföld

Jellinek állami utakat olvasztana milliárdos badacsonyi birtokába, az MNV máris intézkedett

Levelet kaptak a Badacsonytomajhoz tartozó egyik szőlődűlő ingatlantulajdonosai, hogy az állami vagyonkezelő több közút magánkézbe adását készíti elő. A 24.hu-nak Jellinek Dániel milliárdos üzletember elmondta, hogy ő kezdeményezte a privatizációt, de neki nem áll szándékában a közutak megvétele, csak a hozzájuk kapcsolódó út menti területeké. A Magyar Nemzet Vagyonkezelő (MNV) viszont – a birtokunkba jutott levele szerint – eladná a három szóban forgó közút Jellinek birtokával határos szakaszait, ezzel gyakorlatilag elvágva több helyi telek tulajdonosát saját ingatlanjuk megközelítésétől.

Egy Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től érkezett hivatalos levél okozott kellemetlen meglepetést több badacsonytomaji szőlősgazdának és üdülőtulajdonosnak az elmúlt napokban. A Buchert Edina vagyonátruházási igazgató által szignált egyoldalas értesítő arról tájékoztatta a Gulács hegy déli lejtőjén fekvő Csángó-dűlő néhány ingatlantulajdonosát, hogy a vagyonkezelő tervbe vette három, eddig állami tulajdonban lévő út magánkézbe adását.

A külön helyrajzi számon nyilvántartott útszakaszok éppen a milliárdos ingatlanvállalkozó, Jellinek Dániel családi birtokát veszik körbe, csakhogy sokak számára ezek a részben szilárd burkolatú, részben burkolat nélküli dűlőutak jelentik az egyetlen lehetőséget, hogy gépjárművel megközelítsék saját ingatlanjaikat. Az igazgató levele arra nem adott magyarázatot, hogy az MNV miért döntött hirtelen a generációk óta közös használatban lévő utak magánosítása mellett.

24.hu

A tájékoztatóban annyit közöltek, hogy az utakkal határos ingatlanok tulajdonosai, amennyiben kívánják, részt vehetnek az ingatlanok értékesítési eljárásában. Erre azonban csak akkor lesz módjuk, ha vételi szándékukat rövid határidővel – a levél kézhezvételétől számított 15 napon belül – visszajelzik, később pedig az MNV majdani értékbecslésében meghatározott forgalmi árnál magasabb ajánlattal pályáznak az összességében több ezer négyzetmétert kitevő ingatlanegyüttesre.

Felháborítónak tartjuk, hogy az MNV egyoldalúan, mindenféle előzetes tájékoztatás nélkül egyszer csak úgy dönt, hogy értékesít olyan utakat, amelyek évtizedek óta állami tulajdonban vannak

– mondta lapunknak az egyik érintett ingatlantulajdonos. Ádám István szerint a távolabbi telkek birtokosai csak „fű alatt” értesültek az eladási tervről, nekik a vagyonkezelő még tájékoztató levelet sem küldött, holott az utak esetleges lezárása őket is nehéz helyzetbe hozná. Ádám István úgy véli, ha az MNV minden áron el akarja adni a telkeket, akkor először az önkormányzatnak kellett volna felajánlania. A helyiek szerint egyébként nem titok, hogy a környéken kinek lehet megfelelő vásárlóereje ahhoz, hogy győztes ajánlatot tegyen egy ilyen értékesítési eljárásban.

24.hu

Az MNV-t a 24.hu is hiába kereste, az állami cég nem árulta el, miért akar megszabadulni a Gulács hegyi dűlőutaktól, milyen feltételekkel vernék dobra az ingatlanokat, és hogyan képzelik az értékesítés után kialakuló helyzetet. Bár az állami vagyonkezelő egyáltalán nem reagált a megkeresésünkre, Jellinek Dániel viszont igen. A milliárdos elárulta, hogy ő kérvényezte az értékesítést.

Jellinek az elmúlt időszakban borászattá és hozzá kapcsolódva üdülőépületté fejlesztette a Csángó-pince néven ismert, több mint száz éve létrehozott pincészetet. A Badacsonytomaj külterületéhez tartozó pincét az Eszterházyak építtették az 1900-as évek elején az arisztokrata család borászatához, a földalatti pincerendszer és a felszíni épület állapota azonban a második világháború utáni államosítás óta fokozatosan leromlott, pusztulásra volt ítélve. A Csángó-dűlő egyébként az elmúlt tíz évben vált igazán felkapott területté, korábban egyes részeket illegális szemétlerakóknak használták.

Jellinek, aki jelenleg az ország egyik leggazdagabb vállalkozójának számít, még 2016-ban vásárolta meg az ingatlant az akkoriban csalási ügybe keveredett és súlyos pénzzavarral küzdő Szeremley Huba borász-üzletember családjától. Miközben Szeremley (a borász 2021-ben hunyt el) badacsonyi házát és szőlőit végrehajtók árverezték el, a Csángó Pince Mezőgazdasági Kft.-t a hozzátartozó ingatlanokkal Jellinek egyik érdekeltsége, az YT13 Invest Kft. vásárolta meg, az elmúlt években pedig két másik, a V.I.B. Ingatlanforgalmazó és az Oppeide Holding Zrt. vette át.

Jellinek Dániel szerint ők csupán a sárgával kiemelt részek megvásárlását kérvényezték, az MNV viszont a 095, 098 és 0116-os helyrajzi számú területek teljes értékesítéséről küldött levelet

Jellinek az elmúlt években jelentős pénzeket invesztált a rekonstrukciós munkákba, az eredmény pedig egy többszintes, több úszómedencés komplexum lett. A milliárdos több földterületet is felvásárolt, hogy megnövelje az ingatlanegyüttes körüli birtokot. Ezek a telekrészek a pincétől eltérő módon nem a cégbirodalom, hanem – lévén termőföldek – Jellinek saját és családtagjai nevén lettek bejegyezve.

Jellinek Dániel lapunknak megerősítette, hogy maga kezdeményezte az utakat is magukba foglaló állami telkekkel kapcsolatos eljárást az MNV-nél, de mint mondta, nem állt szándékában, hogy magukat az utakat is megvegye. Mint mondta, nem a teljes ingatlanokra, hanem az azokhoz tartozó út menti területekre jelentkezett be az állami cégnél.

Ezek a jelenleg útként nyilvántartott elhanyagolt területrészek már az egykori Eszterházy-pincészet, majd később a termelőszövetkezet borászatának idejében is a belső épületek, valamint a telkek használatát biztosították. A tervezett tranzakcióval helyre szeretnénk állítani a telkek korábban létező teljességét és az általunk időközben tájazonosan felújított épület használhatóságát

– közölte Jellinek, hozzátéve, hogy a vásárlás nem érintené az utak nyomvonalait és azok közlekedési célú használhatóságát.

Megkerestük a badacsonytomaji önkormányzatot is, hogy tudnak-e a település külterületét érintő magánosítási tervről, és szükségesnek tartják-e a beavatkozást, választ azonban egyelőre onnan sem kaptunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik