Belföld

A volt rektor előadást tartott volna a Debreceni Egyetemen az akkumulátorgyártásról, de letiltották

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Magyarország akkumulátor-nagyhatalom lesz! Megéri? címmel tartott volna szemináriumot a Debreceni Egyetemen Fábián István vegyészprofesszor, az intézmény volt rektora április 11-én, de Kun Ferenc, a kar dékánja megtiltotta az esemény megrendezését – írja a Szabad Európa.

 A Kémiai Intézet igazgatójának, Várnagy Katalinnak címzett április 4-i levelében a dékán azt írta, az intézmény hatályos működési rendje alapján nem ad helyet a területén aktuálpolitikai kérdések megvitatásának. „Erre sem az egyetem szakmai fórumai, sem infrastruktúrája nem használható” – szögezte le.

Kun Ferenc közölte, nem engedélyezi az előadás intézeti szemináriumként való meghirdetését és egyetemi rendezvényként való megtartását. A dékán arra kérte az intézet igazgatóját, amennyiben szeretnék megvitatni az akkumulátorgyártás témáját, azt az egyetem területén kívül, ne egyetemi eseményként tartsák meg – írja a lap.

A dékán indoklása azért is furcsa, mert március 2-án Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadást tartott a hallgatóknak Debrecenben A háború és a szankciók hatása a gazdasági folyamatokra címmel.

A Szabad Európa tudni véli, Fábián István a dékáni tiltásra körlevélben reagált, amelyet a Kémiai Intézet munkatársainak küldtek ki, a tartalmát pedig a dékánnal is megosztotta:

Mély megdöbbenéssel és felháborodással értesültem a letűnt idők keserű hangulatát és gyakorlatát idéző döntésről, amit a dékán az előadásom tartalmának ismerete nélkül hozott meg

– írta. A volt rektor a leghatározottabban visszautasítja, hogy előadása politikai tartalmú lett volna. Azt ia írta, a téma komoly társadalmi és politikai viták középpontjában áll, amelyekben minden oldalról előfordul a szakmaiatlanság és a félrevezetés, ezért a szakterülethez értő értelmiség kiemelt kötelessége, hogy szakmai szempontok alapján értékelje a helyzetet, és tájékoztassa a közvéleményt.

Az eseményt végül az MTA DAB-székházban (Debreceni Akadémiai Bizottság) tartják meg az eredeti időpontban, április 11-én 14 órától.

A Szabad Európa emlékeztet, Fábián István március 31-én Mikepércsen tartott előadást az akkumulátorgyártásról a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (MiAKö) lakossági fórumán, ahol különböző területek szakértőit kérdezhette a közönség a témáról általában és a Debrecen déli gazdasági övezetébe, a község szomszédságába települő CATL akkumulátorgyárral kapcsolatban.

Az akadémikus itt kifejtette például, hogy számos tisztázatlan kérdés van még az üzem vízfelhasználásával és áramellátásával kapcsolatban, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy ő még nem látott teljesen zárt vegyi üzemet. „Ennek egy része ki fog kerülni a környezetbe. Magzatkárosító és gyúlékony anyagok is lesznek itt” – figyelmeztetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik