Koszticsák Szilárd / MTI
Belföld

Az amerikai nagykövet szerint aggodalomkeltő, hogy Orbán Viktor ellenfélként azonosította az Egyesült Államokat

Nem veszi magára a Fidesz-párti magyar sajtóban személye ellene zajló lejáratókampányt, de azokat hazája elleni, felülről irányított támadásnak tekinti – nyilatkozta szegedi látogatása során a Népszavának David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete. Hangsúlyozta, hogy javíthatónak ítéli az amerikai-magyar kapcsolatokat, bár nem sok kétséget hagyott afelől, hogy ennek érdekében melyik félnek kéne változtatni.

A nagy követ

aggodalomkeltőnek nevezte, hogy Orbán Viktor március elején Magyarország ellenfeleként azonosította az Egyesült Államokat.

Szerinte szövetséges ország részéről az ilyesfajta Amerika-ellenes retorika példátlan.

Pressman nehezményezte, hogy az Orbán-kormány a háború ellenére sem távolodott el Oroszországtól. Mint mondta, megérti, hogy a pillanatnyi (bel)politikai érdekek is tényezők a külpolitikában, de szerinte az Oroszország tavaly február 24-én megindított Ukrajna elleni inváziója óta, ebben a „fontos és kihívásokkal teli időszakban” nem kéne belemenni ilyen játszmákba.

A nagykövet úgy látja, Magyarországgal kapcsolatos aggályokban kétpárti egyetértés van az Egyesült Államokban, sőt, a Republikánus Párt egyes tagjainak még keményebb az álláspontja.

Kapcsolódó
Az amerikai nagykövet odaszólt Szijjártónak Orbán Trump-fotójáért
A külügyminiszter korábban elmagyarázta, hogy a tisztelet az, ha nem avatkozunk bele mások belpolitikájába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik