Belföld

Országos aláírásgyűjtési akciót indít a Mi Hazánk

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Országos aláírásgyűjtési akciót indít a Mi Hazánk az engedély nélküli fúrt vagy ásott kutak moratóriumának év végére tervezett kivezetése miatt – írja az MTI.

Mint ismert, az idén év végén jár le a kútamnesztia a korábban engedély nélkül létesített, az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kutakra. Ezeket december 31-ig még szankciók nélkül be lehet jelenteni, később azonban, ha ez elmarad, büntetésre kell számítani.

Toroczkai László, a Mi Hazán elnöke szerdán arról beszélt Budapesten, hogy szerinte a moratórium megszüntetése „semmi másról nem szól, mint hogy a magyarokat meg akarják sarcolni”, ezért szorgalmazta, hogy az engedélyeztetési folyamat minden lépése ingyenessé váljék.

Szerinte kormányzati ciklusokon átívelő garanciát kellene adni a több százezer érintettnek, hogy

  • se fizetniük ne kelljen a jövőben a fúrt és ásott kutakból nyert vízért,
  • se költséges beruházásokra ne kényszeríthessék őket,
  • se talajterhelési díjat ne szedjenek be tőlük.

Elsődleges mulasztásban az a magyar állam van, amelyik hosszú évtizedek óta nem oldja meg a vízgazdálkodás, a vízpótlás problémáját

– fogalmazott Toroczkai, azt is kifogásolva, az állam két évszázada nem építette meg a Duna-Tisza-közi csatornát az ahhoz kapcsolódó duzzasztókat és víztározókat.

Becslések szerint az Alföldön ötven- és százezer közé tehető az engedély nélküli kutak száma, a legtöbb a Homokhátságon található. Az ásott és fúrt kutak ügyintézésének határidejét folyamatosan hosszabbítgatta a kormány. Az engedély nélkül létesített kutak vízjogi fennmaradási engedélyezésére végül 2023. december 31-ig van lehetőség. Az engedély nélkül, vagy attól eltérő módon létesített ásott vagy fúrt kút engedélykérelmét a jegyzőhöz kell benyújtani. Az utólagos engedélyezések, valamint megszüntetések hatásköre megoszlik a jegyző, illetve megyei katasztrófavédelmi igazgatóság között.

Aki a határidőig nem kér fennmaradási engedélyt az engedély nélkül vagy attól eltérően létesült kútjára, annak 2024. január 1-től vízgazdálkodási bírságot kell fizetni. A bírság engedély nélküli vízhasználat esetén egymillió forintig terjedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik