Belföld

Ilyen lesz Ferenc pápa egyedi miseruhája Budapesten

Filippo MONTEFORTE / AFP
Filippo MONTEFORTE / AFP

Kifejezetten Ferenc papa látogatására készül egyedi miseruha-kollekció – adta hírül a katolikus egyház a Facebook oldalán, ahol a tervezői rajzok segítségével néhányat be is mutatnak ezek közül.

A miseruhán a fehér és az arany színek dominálnak, amelyek katolikus hagyományok és liturgikus előírások szerint a húsvéti időszakra utalnak. Az öltözéknek része a miseruha, a stóla, a püspöki süveg, a palást és a diakónusok számára készített dalmatika is – fűzték magyarázatul a képekhez.

A miseruha legfőbb dísze a feltámadt Krisztust ábrázoló rajz, amely arany háttér előtt fehér fénykontúrként jelenik meg. Szívéből két folyam indul (vér és a víz szimbólumai), amelyek folyóvá terebélyesednek. A folyó képe – írják – utalás a Dunára, de kapcsolódik a hazánkban másfél évvel ezelőtt lezajlott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelképeihez is. A folyón megjelenő kék szín egyezik a feltámadt Krisztus feje fölött megjelenő ég színével. A kék szín mintegy híd a föld és az ég között, amely egyben emlékeztethet Szűz Mária alakjára is.

A katolikus egyházfő idén április 28-30. között tesz apostoli látogatást Magyarországon. A látogatás fő eseményeként a Kossuth téren fog misét fog bemutatni. A szentatya a liturgiát a várhatóan a vele együtt miséző papsággal együtt az új miseruhában fogja megtartani. A liturgikus öltözékeket a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia felkérésére egy szerzetesnő, Fecske Orsolya tervezte, aki a Szociális Testvérek Társaságához tartozik.

Ferenc pápa részletes programját itt lehet áttekinteni:

Kapcsolódó
Megvan Ferenc pápa részletes budapesti programja – íme, a lista!
Három napot tölt a magyar fővárosban a katolikus egyházfő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik