Belföld

Kilép az MSZP-ből és új pártot alapít Mesterházy Attila

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Hosszú gondolkodást követően úgy döntöttem, hogy kilépek a Magyar Szocialista Pártból. Távoznom kell, mert ugyan már évek óta tévesnek tartom az MSZP vezetésének stratégiáját, ma már abban sem hiszek, hogy ezen lehet változtatni

– írta Mesterházy Attila kedd reggel Facebook-oldalán. A politikus, volt pártelnök szerint az MSZP már „csak árnyéka önmagának, elvesztette országos politikai befolyását, társadalmi támogatását”, és neki úgy tűnik, nincs törekvés sem ennek visszaszerzésére.

A bejegyzésben Mesterházy arról is szólt, hogy várakozásaival ellentétben az MSZP tisztújítása óta eltelt öt hónap „sem hozott újat, minden folytatódott úgy, ahogy korábban”, ezért jutott arra, hogy „felesleges tovább küzdeni ezen körülmények között azért, hogy az MSZP változzon”.

A politikából azonban nem távozik:

Többekkel folytatott közös gondolkodást követően arra jutottunk, hogy a baloldalon szükség van új keretek megteremtésére. Ezért, Szakács László barátommal, a DK volt Baranya megyei képviselőjelöltjével (aki az MSZP elnökhelyettese is volt – a szerk.), közösen, társalapítókként, új szociáldemokrata, balközép pártot alapítunk, Szocialisták és Demokraták néven.

Mesterházy szerint helye van egy olyan új pártnak, amely szociáldemokrata értéket képvisel, igazságos Magyarországot akar, hisz a szabadság-egyenlőség-testvériség gondolatrendszerben, amely nemzeti modernizációt akar erős nemzeti érdekérvényesítés mellett, miközben nem kérdőjelezi meg Magyarország helyét az euro-atlanti szövetségi rendszerben. Mint írta:

Az új párt világos célja, hogy új szavazókat nyerjen meg egy balközép politikán alapuló kormányváltás érdekében.

Mesterházy 2004-től országgyűlési képviselő, a 2009 és 2014 között az MSZP frakcióvezetője, 2010-ben a szocialisták, 2014-ben a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje volt, 2014-ben az EP-választás kudarca után mondott le a pártelnöki posztról. 2018-tól a NATO Parlamenti Közgyűlés szocialista frakciójának a vezetője, 2019 októberében a közgyűlés alelnökének választották, 2020-ban a parlamenti közgyűlés elnöke. A 2021-es ellenzéki előválasztáson Veszprémben indult, de alulmaradt a DK-s jelölttel szemben, az ellenzéki együttműködés választási listáján nem kapott helyet.

Frissítünk!

Az MSZP kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, tudomásul veszik Mesterházy Attila távozását a pártból. Közölték, folytatják a szociáldemokrata politikát a szabad, demokratikus és igazságos Magyarországért, dolgoznak tovább a megélhetési válság leküzdéséért, a reálbérnövekedésért, hogy a jelenlegi kormány hibás gazdaságpolitikájának következményeit ellensúlyozzák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik