Belföld

Népszava: januárban tíz százalékos felárral adták a gázt az oroszok Magyarországnak

MTI / Koszticsák Szilárd
MTI / Koszticsák Szilárd

Az irányadó tőzsdéhez képest az oroszok januárban közel 10 százalék körüli felárral értékesítették Magyarország számára a földgázt – írja a Népszava a KSH frissített külkereskedelmi nyilvántartása alapján végzett számítására hivatkozva.

Mint írják, a TTF-nek is nevezett holland tőzsdei mutató két hónappal korábbi, vagyis novemberi kurzusa megawattóránként (MWh) 118 eurós átlagot mutatott, addig az oroszok januárban – átszámítva – 130 eurót kértek ugyanannyi gázért. Az inkább az oroszok által használt, euró/ezer köbméterenkénti mértékegységben, az 1117 eurós novemberi tőzsdei átlagárhoz képest januárban az oroszok 1227 eurót kértek.

Mindezt közérthető árakra lefordítva a lap arra jutott:

köbméterben számolva az irányadó tőzsdei tarifa 455 forintra, a januári orosz pedig 494 forintra jön ki, ami 9 százalék körüli orosz felár.

Decemberhez képest szerintük az orosz extraprofit mértéke ismét nőtt. Októberhez képest a TTF – számítási módszertantól függően – 13-15 százalékot csökkent, az oroszok ez alapján januárban csak 8-11 százalékot engedtek az árunkból.

Magyarország – azon belül túlnyomórészt a lakossági gázszolgáltatást is végző, állami MVM – az év első hónapjában 440 millió köbméter gázt vásárolt az oroszoktól. A januári, MWh-nként 64 eurós – ezer köbméterenként 604 eurós, köbméterenként 239 forintos – TTF-átlag egyébként a novemberi értékek körülbelül fele. Ha tehát az MVM januárban egyazon mennyiséget nem az oroszoktól, hanem az azonnali tőzsdén szerezte volna be, 112 milliárd forintot takarított volna meg – állapította meg a lap.

Korábbi számításaikkal összevetve azt írják, ha 2021 őszén nem állapodott volna meg Magyarország és Oroszország a 15 éves hatályú gázszállítási szerződésről, akkor a tőzsdéről beszerezve a földgázt, hazánk egy év alatt közel háromszázmilliárd forintot takaríthatott volna meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik