A következő élő közvetítés része Orbán: A világháború veszélye nem irodalmi túlzás

Orbán szerint az európai országok többsége sodródik a háború kérdésében

MTI / Fischer Zoltán
MTI / Fischer Zoltán

Orbán szerint a baloldal háborúpárti. A kormánypárt békepárti határozatának elfogadása jó lehetőség lett volna az ellenzék számára, hogy változtasson a pozícióján. Szerinte ők fölkínálták a lehetőséget, hogy a béke oldalára álljanak, de nem látja a jeleit annak, hogy átálltak volna a béketáborba.

Meglátjuk, hogy szavaznak ma

– tette hozzá.

Orbán igyekszik megérteni, hogy alakul a többi európai ország álláspontja háború kérdésben.Voltak, akik az elejétől világos álláspontot képviseltek – ilyen volt az Egyesült Államok –, de a nagy többség nem ilyen volt. Nagyhatalmak is sodródó álláspontot képviselnek. A németek tipikusan ilyenek voltak, hiszen ők Orbán szerint ki akartak maradni a konfliktusból. Emlékeztet: az elején a fegyverszállításokból is ki akartak maradni.

A háborúpártiak veszélybe sodorták az Európai Uniót, melytől két dolgot várunk. Az első, hogy legyen tartós béke. Hogy a háború veszélye folyamatosan alacsony legyen. Az unió maga egy háborúpárti intézménnyé vált. A másik, hogy az elért jólét szintjét őrizze meg. Ehhez képest a háború és a szankciók tönkreteszik az európai gazdaságot

– elemez Orbán, aki szerint az uniós teljes értelme megkérdőjeleződik az emberek szemében.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik