Belföld

Fontos jogkört kapott Müller Cecília Orbán Viktortól

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A rendelet már hatályba is lépett.

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amely átírja az egészségügyi szolgáltatás gyakorlásának általános feltételeit, a működés engedélyezési eljárását. A kormány egy csaknem 20 éves rendeletet módosított. Egy rövid, de fontos kiegészítéssel változtatta meg a korábbi szabályozást.

(2a) A (2) bekezdés b) pontjától eltérően az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató részére az országos tisztifőorvos adja ki a működési engedélyt abban az esetben, ha a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátásról az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6/A. §-a értelmében az állami mentőszolgálat gondoskodik.

Megnéztük, ez lényegében azt jelenti, hogy a járási hivatalok helyett Müller Cecíliához kerül át péntektől ez a jogkör.

Az eredeti rendelet kiegészül azzal is, hogy ez a folyamatban lévő hatósági ügyekre is érvényes, a járási hivataloknak a hatálybalépéstől számított nyolc napon belül kell áttenniük a folyamatban lévő ügyeket az országos tisztifőorvoshoz. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet módosítja az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtási rendeletét is. Az egészségügyi szolgálati jogviszony létesítése előtt mostantól előzetes engedélyt kell adnia az Országos Kórházi Főigazgatóságnak a koraszülött mentés és -szállításra és a dialízis ellátásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik