Belföld

Gyurcsány: Márki-Zay nem csinálja jól, Karácsony nem teljesíti a politikai feladatát

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Gyurcsány Ferenc volt a Spirit FM Harcosok Klubja című műsorának vendége, ahol az alábbi dolgokat mondta el:

  • Nem dohányzott együtt Jakab Péterrel a pártelnöki megbeszélések után, mert akkor ő már nem dohányzott. Ezt azért volt fontos elmondani, mert Márki-Zay Péter korábban a Blikknek azt mondta, hogy Gyurcsány és Jakab kéz a kézben mentek dohányozni.
  • Márki-Zaynak elmondta, hogy szerinte nem jó politikus, és ha úgy csinálja a választásokig, ahogy addig, akkor el fogják azt veszíteni. Azóta sem csinálja jól szerinte.
  • Ha Karácsony Gergely nem lép vissza, úgy gondolja, Dobrev Klára megnyerte volna a második fordulót. Arra a kérdésre, hogy árulónak tartja-e Karácsony Gergelyt a visszalépése miatt, azt válaszolta: „nem értem, hogy mit csinált.”
  • Nem gondolja árulónak a főpolgármestert, szerinte rossz döntést hozott. Mint mondta, a főpolgármester Gyurcsánnyal és Dobrevvel szemben érzett averziója tévútra vezette őt. Nem szabad politikát érzelmekből csinálni, mondja Gyurcsány.
  • „Dobrev tehetsége és alkalmassága nagyságrendekkel meghaladja Márki-Zay Péterét, ezért tévedésnek és hibának gondolom Márki-Zaynak utat nyitni Dobrevvel szemben. Valójában a hazafias kötelezettség megsértésének, de ez nem egyenlő az árulással. Nem gépek vagyunk.”
  • Úgy látja, hogy a főpolgármester ambíciói véget érnek a Blaha Lujza tér felújításával vagy azzal, hogy vigyék el a szemetet.
  • Szerinte Karácsony Gergely a leghelyesebb, legkedvesebb, legjobb arcú politikusok egyike, ez az erénye, ezért lehet őt nagyon könnyen támogatni. De hibának tartja, hogy a kormány elleni konfliktusba nem viszi bele Karácsony a várost, miközben szerinte annak kétharmada torkig van Orbánnal.
  • „Könnyű szeretni Karácsony Gergelyt. De nem teljesíti a feladatát szerintem. Tehát, hogy lesz majd biciklisáv az Üllői úton, ez állati jó, annak, aki szereti a biciklis sávot, én erről most nem tudok véleményt mondani. De szerintem itt nem ér véget a feladat. Vagyunk egy történelmi küzdelemben. Az emberek Barabást kiáltanak. Én meg azt gondolom, hogy Jézussal kell menni”
  • Szerinte ők Jézus, Orbán pedig Barabás.
  • Arra a kérdésre, hogy lesz-e DK által támogatott kihívója Karácsony Gergelynek, Gyurcsány Ferenc azt válaszolta: három ember van a tarsolyukban, van, aki a pártos világhoz van közelebb, van, aki civilnek tekinthető, de az alapdilemma az Gyurcsány szerint, hogy kihívást akarnak-e intézni főpolgármesterrel szemben.
  • 2024-re meg fognak állapodni a kerületekről és a főpolgármesterről is.
  • A DK-n kívül az MSZP és a Momentum a legerősebb Budapesten, ez a három párt Gyurcsány szerint meg fog állapodni a 23 kerület többségében, a többieknek nincs más lehetőségük, mint ehhez igazodni, de nem szabad kiszorítani senkit sem.
  • Az MSZP négy polgármestert ad Budapestnek, ezek közül Gyurcsány szerint van, aki sérthetetlen, és van, aki veszélyben van. A Momentumnak úgy látja, hogy utat kell nyitni, a DK-nak pedig véleménye szerint a mostani hatnál több polgármestere lesz, a Párbeszédnek pedig nem lesz kilenc alpolgármestere. Úgy gondolja, 2-3-4 kerületben lesz előválasztás. Baranyi Krisztinát politikai értelemben az egyik legérdekesebb polgármesternek gondolja, csodálkozna rajta, ha valaki kihívná a ferencvárosi polgármestert.
  • Dobrev Klára és Molnár Csaba döntenek a DK EP-listájáról, így azt is ők döntik el, hogy Ujhelyi István rajta lehet-e.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik