Belföld

Közmunkára ítélték a hentest, aki 27 embert betegített meg a szalmonellás hústermékeivel Szegeden

210 óra közmunkára ítélte a Szegedi Járásbíróság azt a forráskúti férfit, aki szalmonellás hústermékeket árult Szegeden. A férfit gondatlanságból elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés vétségében mondták ki bűnösnek. Az ítélet nem jogerős, mert a korábban hentesként dolgozó forráskúti férfi és védője enyhítésért fellebbezett.

A férfi sertéshús feldolgozásával és étkezési célú hústermékek előállításával foglalkozott három évvel ezelőtt, amelyet kistermelői piacokon értékesített a vevőknek. A Szegedi Törvényszék tájékoztatása szerint a férfi 2019 május közepe és vége között több alkalommal is olyan füstölt disznósajtot, füstölt májast és abált vért forgalmazott   a helyi piacokon, amelyeket a hatósági előírások megszegésével állított elő, és értékesített a vevők részére.

A férfi nem a saját maga által tartott állatok húsából, hanem ellenőrizetlen forrásból beszerzett alapanyagokból állította elő a hústermékeket, és hűtés nélkül szállította és értékesítette azokat.

Mindezek miatt az eladott termékekben egy ritka Salmonella kórokozó tenyészett ki, amely a húsárukból fogyasztó vevők közül 27 személynél súlyos gastroenteritis megbetegedést okozott. A fertőzéssel járó tünetek egységesen 3-6 napig tartottak a megbetegedetteknél, akik közül négyen fekvőbeteg-ellátó intézménybe kerületek.

A Szegedi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya helyszíni ellenőrzést hajtott végre, és mintát vett vádlott által hűtés nélkül forgalmazott, jelöletlen termékekből. A mintából a járványügyi hatóság ugyanazt a Salmonella kórokozót mutatta ki, amelyet a betegeknél is.

A terhelt a fenti időszakban olyan ártalmas közfogyasztási cikkeket hozott forgalomba a szegedi kistermelői piacokon, amellyel a fogyasztók egészségét súlyosan veszélyeztette.A szeged.hu az esettel kapcsolatban azt írta, hogy a férfi az utolsó szó jogán csak annyit mondott, hogy soha, senkinek nem okozott volna szándékosan betegséget, s ő már sokszorosan megbűnhődött akkor, amikor elvették a vállalkozói igazolványát, mert ezzel elveszítette a munkáját, és a családja is hátat fordított neki.

A bűncselekmény a törvény alapján egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  A bíróság azonban a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként vette figyelembe a terhelt büntetlen előéletét, az időmúlást, míg súlyosító körülményként értékelte a megbetegedett személyek nagy számát. Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet, de a vádlott és védője sokallta a 210 óra közmunkát, és enyhítésért fellebbezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik