Belföld

A kormány pénzt ad a háziorvosoknak, fogorvosoknak

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Varga Mihálynak csaknem 900 millió forintot kell elkülönítenie a kiegészítő támogatásra. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet április 1-jén lép hatályba.

A kormány módosította az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló korábbi rendeletet. Azt azzal egészítette ki, hogy 2023. április, május és június hónapokban kompenzálja a háziorvosi, illetve a fogorvosi díjazást. A kompenzáló támogatás számításakor a 2023. első negyedévben kifizetett háziorvosi díjazás egyhavi összege és a 2023. márciusban kifizetett, 2023. március 31-én hatályos fix díjak összege képezi a bázisösszeget.

Ha a 2023. április, május és június hónapokban a havi háziorvosi díjazás és a területi kiegészítő díj összege egy adott háziorvosi szolgálatra vonatkozóan a bázisösszegnél több mint 100 000 forinttal kevesebb, a 100 000 forint feletti különbözet tekintetében a szolgáltató kompenzáló támogatásban részesül.

A kompenzáló támogatás számításakor a február, március, április hónapokban elvégzett és lejelentett teljesítmény alapján a NEAK a 2022. december 31-ig és a 2023. január 1-től hatályos szabályok szerint is kiszámítja a fogorvosi díjazás havi összegét. Ha a két számítás eredménye az adott hónapban több mint 75 000 forint csökkenést mutat, a 75 000 forint feletti különbözetet kompenzáló támogatásként megkapja a fogorvosi szolgáltató. A pénzt havi gyakorisággal, a tárgyhónapot követő második hónapban utalványozzák. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet április 1-jén lép hatályba.

Ezzel párhuzamosan született egy kormányhatározat is a háziorvosi, fogorvosi szolgálatok új indikátorrendszeréből eredő bevételkiesés átmeneti kompenzációjáról. A kormányfő egyszeri 630 millió forint átcsoportosítását rendelte el a költségvetésben a háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás jogcímcsoport javára, illetve 282,6 millió forintét a fogászati ellátás jogcímcsoport javára. A határidő itt is április 1-je, a felelős pedig Varga Mihály pénzügyminiszter.

Kapcsolódó
Orbán Viktor bővített a VIP-betegek körén  
A Honvédkórházban mostantól ellátásra jogosultak a Nemzet Színészei, a Nemzet Sportolói is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik