Belföld

Megint lebontották a kordont a Karmelita előtt a Momentum képviselői és Hadházy Ákos

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Két héttel a legutóbbi akció után szerdán reggel ismét lebontották Karmelita kolostor előtti kordont a Momentum országgyűlési képviselői és Hadházy Ákos.

Szajki Bálint / 24.hu

Hadházy az eseményen újságíróknak arról beszélt, a kordonbontás szimbolikus jelentőségű, azt üzeni a választóknak, hogy nem fogadják el a kormány piszkos játékszabályait és követelik, hogy a következő választás legyen valódi és tisztességes.

Arra a kérdésre, hogy egy parlamenti felszólalás nem jutna-e el több emberhez a témában, mint egy ilyen akció, Hadházy határozott nemmel felelt.

A parlamenti felszólalás nem elegendő, nem azt üzenné, hogy mindent megteszünk a tisztességes választásért, hanem épp az ellenkezőjét, hogy belenyugszunk

– fogalmazott.

Szajki Bálint / 24.hu

Hozzátette, aki azt állítja, hogy a 2021 ősze óta álló kordon építkezési célú, az lenézi a magyarokat. Addig fogják újra és újra lebontani, amíg végleg el nem tüntetik azokat onnan.

A politikusok ismételten hangot adtak 7 pontos követelésüknek, melyből ma a legfontosabbnak a sajtószabadság kérdését tartják.

Szajki Bálint / 24.hu

Miután lebontották a kordonokat, azokat összeláncolták és ráültek a képviselők. Ezzel megnyitották a teret az újságírók előtt, akik így kérdezhettek volna a kormányülésre érkező kormánytagoktól, ha lett volna kormányülés.

A Telex megkeresésére ugyanis Havasi Bertalan, a miniszterelnök szóvivője azt közölte,

mára nem volt tervezve kormányülés, ellenben miniszterhelyettesi értekezlet volt, és rendben lezajlott.

A helyszínt egyébként egy maroknyi rendőr biztosítja, akik 10 óra magasságában igazoltatták Hadházy Ákos képviselőt. Hadházy a Telexnek elmondta, szabálysértési eljárást indítanak ellene. Hozzátette, a rendőrök megkérték, hogy mondjon le a mentelmi jogáról, a képviselő azt mondta, megteszi ezt. Állítása szerint azért csak őt jelentik fel, mert őt tartják az akció szervezőjének.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a Telex kérdésére válaszolva azt írta, hogy a be nem jelentett rendezvény békésen zajlott.

A rendőrség a rendezvény szervezőjével szemben gyülekezési joggal visszaélés szabálysértés elkövetése miatt feljelentést tesz

– írták.

Szajki Bálint / 24.hu

A kordonbontás 11 órakor ért véget, a politikusok ezt követően elhagyták a Karmelita környékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik