Belföld

Szijjártó: Magyarország segélyszállítmányokkal segíti a földrengés szíriai károsultjait

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A kormány 47 tonnányi segélyszállítmányt küld a februári földrengés szíriai károsultjai, közöttük is a leginkább rászorulók számára a Hungary Helps program keretében – jelentette be brüsszeli útja előtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A keddi napon hat kamion indul útnak a trieszti kikötő felé, ott a szállítmányt hajóra pakolják és onnan jut el Szíriába. Az adomány aggregátorokat, meleg ruházatot, orvosi védőfelszereléseket és egyéb egészségügyi eszközöket tartalmaz. A tárca szerint hazánk ezzel „a nehéz helyzetben lévő északkelet-szíriai térségben élő embereknek is segítséget tudjon nyújtani ezen időszak átvészelésében”.

A miniszter beszámolt, hogy Magyarország aggodalommal figyelte a törökországi földrengés következményeit, s egy emberként szorított a magyar és a többi mentőcsapat munkájának sikeréért.

Magyarország több segítséget is nyújtott, több segélyadományt, szállítmányt is útnak indítottunk Törökországba. Azonban Törökország mellett Szíria északkeleti részében is rendkívül drámai hatásokkal járt ez a földrengés. Ráadásul Szíria ezen térségének rendkívül bonyolult politikai és biztonsági helyzete miatt a mentés itt rendkívül nehéz, és az itt élő emberekhez alig-alig jut el valami a nemzetközi segélyekből

– mondta Szijjártó.

Február 6-án több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A szeizmológusok szerint a 7,8-as erejű rengés volt a valaha mért legnagyobb földrengés Törökországban. A két országban a földrengések halálos áldozatainak száma meghaladta az 50 ezer főt.

Kapcsolódó
Egyre dühösebbek a törökök – a gyászt lassan felváltja a harag
Úgy tűnik, a sors után az építőiparra akarja hárítani a felelősséget Recep Tayyip Erdogan, aki amúgy is a 20 éve tartó hatalmát leginkább veszélyeztető választás elé nézett volna a tavasz végén, ám a több tízezer halálos áldozattal járó földrengés után egyre több mindent írnak a török elnök számlájára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik