Belföld

Kiadatási letartóztatásba került a brazil Escobar

police.hu
police.hu

Kiadatási letartóztatásba került a brazil Escobár, aki azt a bűnszervezetet vezette, mely 45 tonna kokaint csempészett 2017 és 2019 között.

A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint a férfival szemben Brazília és az Amerikai Egyesült Államok hatóságai nemzetközi elfogatóparancsot, majd kiadatási kérelmet, míg a belga hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Sergio Roberto de Carvalhot nemzetközi kábítószer-kereskedelem, bűnszervezet létrehozása és működtetése, valamint pénzmosás miatt keresik. Az eddigi adatok alapján a férfi a Brazíliából Európába tartó kábítószer-szállítmányok egyik fő elosztója és az európai kontinens egyik legnagyobb kábítószer-kereskedője is, elsősorban paraguayi és bolíviai kábítószer-ellátók és az európai átvevők összekötőjeként tevékenykedik, valamint pénzmosásban is részt vett.

A törvényszék közlése szerint az eljárás során a kiadatási kérelmek esetében kizárólag azt vizsgálták, hogy a brazil és az amerikai hatóságok által megküldött információk alapján a kiadatás jogi feltételei a férfi esetében fennállnak-e. Az európai elfogatóparancs esetében az átadás feltételeinek fennállásával és a végrehajtással kapcsolatban kellett döntést hoznia a Fővárosi Törvényszéknek.

A drogbáró a kiadatásáról döntő tárgyaláson egyik kiadatási kérelem teljesítéséhez sem járult hozzá, az átadásába sem egyezett bele, illetve a specialitás szabályainak alkalmazását mindegyik esetben kérte. Ez utóbbi értelmében a gyanúsítottat kiadatása/átadása esetén a hatóságok kizárólag a kiadatási kérelemben, illetve az európai elfogatóparancsban írt tényállásokkal kapcsolatban állíthatják bíróság elé.

A bíróság a hétfői végzésében megállapította, hogy a kiadatási letartóztatás feltételei mindkét kiadatási kérelem esetében fennállnak és az európai elfogatóparancs is végrehajtható. A kiadatási letartóztatás legfeljebb július 18-ig tarthat. A törvényszéki végzéssel szemben a férfi és ügyvédei fellebbezéssel éltek, így az nem jogerős.

A másodfokú határozat meghozatala után az ügy iratai az Igazságügyi Minisztériumhoz kerülnek, a végső döntést az igazságügyi miniszter hozza meg, és ő határozza meg azt is, hogy először melyik országnak adják ki a gyanúsítottat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik