Belföld

Lakóházak sora vált lakhatatlanná a hétfői szélvihar után

Több mint ötszáz esetnél avatkoztak be a tűzoltók hétfőn a viharos szél miatt, leginkább útra, épületekre dőlt fák, sérült tetőszerkezetek és közművek miatt riasztották őket az ország több megyéjében – derült ki a katasztrófavédelem kedd reggeli közleményéből. A legtöbb beavatkozás a fővárosban, Pest, Somogy, Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben volt. A kölzlemény megjegyzi, hogy több ingatlan is lakhatatlanná vált a sérült tetőszerkezet miatt.

Budapest XIX. kerületében, egy Sós utcai társasházi lakás tetőszerkezete részben leszakadt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Demecserben, a Szent László úton egy családi ház tetőszerkezetét a viharos szél lebontotta, míg Debrecenben, a Csillag utcában egy sorház tetőszerkezete sérült meg a viharos szél miatt. A lakók elhelyezéséről gondoskodtak.

Több, mint hetven esetben kellett a tűzoltóknak sérült épületeknél beavatkozniuk a vihar miatt. Tizenöt helyszínen a villanyvezetékek leszakadtak a viharos szélben, vagy fák dőltek rájuk, ezek eltávolítása is adott munkát.

A közlekedést is érintette a viharos erejű szél. Fa dőlt egy gépkocsira az 1-es főút 157-es kilométerszelvényénél, Mosonmagyaróvár térségében hétfőn, az esti órákban. A város hivatásos tűzoltói feszítővágó segítségével emelték ki a járműből a beszorult vezetőt. Két gépkocsi ütközött egy, a 41-es főút mellett álló fasorból kidőlt fának Pusztadobos térségében, a 41-es kilométerszelvénynél szintén az esti órákban.

Mivel több megyére kedden is figyelmeztetést adtak ki az erős szél miatt, ezért továbbra is óvatosan közlekedjenek a fák, fasorok, állványzatok közelében, lehetőség szerint ne parkoljanak fák alatt és figyeljék a Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseit, riasztásait – kértek meg mindenkit nyomatékosan a katasztrófavédelem emberei.

Sokkal jobb időnk egyébként ma sem lesz, így nem árt komolyan venni a figyelmeztetést.

Kapcsolódó
Viharos szél mellett havazás is lehet kedden
Elszórtan valószínű vegyes halmazállapotú záporos csapadék, zivatar.

Ajánlott videó