Belföld

Népszava: a főváros egyes szakrendelőiben már csak május végére tudnak időpontot adni laborvizsgálatra

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu (Illusztráció)
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu (Illusztráció)

Két tűz közé szorultak a szakrendelők – írja a Népszava. Néhány hete ugyanis megsokszorozódtak a vizsgálatokat kérő beutalók, a másik oldalon pedig a labormintákat elemző cégek árat emeltek. Miután a finanszírozó a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) viszont havonta csak meghatározott számú vizsgálatot fizet, ezért a szolgáltatók sorba állítják a laborba érkezőket.

Példaként említik, hogy

a főváros egyes szakrendelőiben már csak május 25-ére tudtak időpontot adni.

A Népszava cikke megjegyzi, ennél gyorsabban lehet szüksége a vizsgálatra például a daganatos betegeknek. A portál úgy tudja, hogy jó néhány kerületi önkormányzat is a zsebébe nyúl, és megduplázzák, triplázzák a szakrendelő tb-laborfinanszírozását azért, hogy mérsékeljék a várakozás idejét, és a sorok hosszát.

Az érdi szakrendelő főigazgatója a közösségi portálon próbálta elmagyarázni a betegeknek, hogy miért kell hajnalonként már a nyitás előtti órákban beállni tömött sorokba a rendelő előtt, hogy aztán sorstársaikkal 50 méteres futáson induljanak sorszám adagoló automatáig.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől a Népszavának azt írták:

A NEAK jelenleg az egészségügyi szolgáltatók 2023. februári teljesítményadatait látja, de ezek nem támasztják alá (…), hogy megnövekedett volna a betegforgalom a járóbeteg szakellátásban, illetve a laboratóriumi ellátásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik