Belföld

Már riasztást is kiadtak az erős szél veszélye miatt

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu
Az érintett területeken a széllökések sebessége meghaladhatja a 70 kilométer/órát, néhol akár 100 km/óra is lehet.

Frissítünk!

Az MTI-hez eljuttatott riasztás szerint Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy és Vas, Zala és Fejér vármegyék után hétfő délután Komárom-Esztergom és Tolna vármegyékre is kiadta a másodfokú riasztást a meteorológiai szolgálat. Ezekben a vármegyében a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát.

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki a szélviharok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A riasztások által érintett területek egy folyamatosan frissülő térképen követhetőek nyomon.

Az OMSZ azt írja veszélyjelzésében, hogy az északnyugati szél a déli óráktól a Dunántúlon, a főváros térségében és a Duna-Tisza közén (Pest és Bács-Kiskun térsége), késő délutántól pedig már északkeleten is (Zempléni-hegység, Bodrogköz, Nyírség, Hajdúság) viharossá válik, általában 70-90 km/órás lehet, de lehetnek 90, helyenként  akár 100 km/órát elérő viharos széllökések is.

Ez a szélerősség már károkat okozhat, aki teheti, ne parkoljon fák alá. Ha leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert látnak, jelezzék a 112-es segélyhívón.

Hétfőn a Tiszántúlon, illetve a délnyugati területeken lesznek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához, melyekhez apró szemű jég, erős, viharos kifutószél és intenzív csapadék társulhatnak. Kedden helyenként lehet zivatar a záporok mellett, legnagyobb valószínűséggel a Tiszántúlon és Borsod környékén. Az intenzív gócokat jégdara, hódara is kísérheti.

A korábban kiadott (megyékre vonatkozó) figyelmeztetések továbbra is érvényesek.

Kapcsolódó
Hidegbetörés, országos sárgaság a szélvihar miatt
Szélvihar tarolhatja le az országot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik