Belföld

Kidőlt fák, leszakadt vezetékek akadályozzák a közlekedést

Frissítünk!

Az esti órákra a legtöbb helyen újraindult a viharos erejű szél miatt akadályozott vonatközlekedés – közölte a Mávinform hétfő este az MTI-vel.

  • Kaposvár és Jákó-Nagybajom állomások között estére kijavították a felsővezetéki hibát, újraindult a vonatforgalom. Éjszakáig helyreállhat a menetrend a Dombóvár-Gyékényes vonalon.
  • Sárosd és Nagylók között is elindulhattak a vonatok, miután eltávolították a kidőlt fát és megjavították a felsővezetéket A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon éjszakáig helyreállhat a menetrendszerű vonatközlekedés.
  • Pusztaszabolcs és Dunaújváros között sem kell már pótlóbusszal utazni, újraindult a vonatközlekedés. Adony-Rácalmás-Dunaújváros között a délutáni órákban a viharos szél rongálta meg a vasúti felsővezetéket.
  • Balatonszárszó és Balatonboglár között dízelvontatással megindult a vonatforgalom. Már nem kell átszállni pótlóbuszra, de továbbra is jelentős, 30-60, esetenként 60-90 perces késéssel kell számolni a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vonalon, ahol várhatóan kedd hajnalra állhat helyre a menetrend.
  • Megszüntették a Székesfehérvár és Porpác közötti szakaszra bevezetett 80 kilométer/órás sebességkorlátozást. A Budapest-Székesfehérvár-Szombathely, illetve Zalaegerszeg között közlekedő vonatok menetrendje éjszaka állhat helyre.
  • Záhony és Mándok között 19 óra 45 perckor fa dőlt a sínekre. Az eltávolításáig szünetel a forgalom. A Záhonyból Mátészalkára 19.25-kor elindult személyvonat várakozásra kényszerül. A Záhony-Mátészalka vonalon hosszabb menetidőre kell számítani a két késő esti, éjszaki vonat esetében

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel azt közölte, hogy a szélsőséges időjárás elsősorban a nyugati országrészben okoz gondokat, ám délutánra a fővárost is elérte. A tűzoltók hétfőn délután vasúti sínekre, közutakra kidőlt fák, leszakadt ágak és elektromos vezetékek eltávolításához vonultak ki számos helyszínre.

  • A tájékoztatás szerint Sopronban lakóház tetejére dőlt egy fa, amely elszakította az elektromos vezetéket is. Szintén Győr-Moson-Sopron vármegyében a 83-as főútra dőlt fa, amely egy forgalmi sávot foglalt el. Szombathelyen egy társasház szigetelését bontotta meg a szél.
  • A Veszprém vármegyei Cseszneken a 82-es főútra dőlt egy fa, és foglalja el teljes egészében az érintett útszakaszt. A Zala vármegyei Bocfölde térségében, Gellénháza és Sárhida között több fa is megdőlt, teljesen elzárva az utat.
  • A Komárom-Esztergom vármegyei Környén egy üzem öt méter magas fémkapuját tépte le a szél, a lógó kapu veszélyezteti az arra közlekedőket.
  • Somogy vármegyében, Somogymeggyes és Kapoly között fa dőlt a sínekre, ez a vasúti közlekedést akadályozza.
  • A Bács-Kiskun vármegyei Baján egy kollégium udvarán megdőlt egy fenyőfa, ami a járókelőket és a parkoló járműveket veszélyezteti.
  • Budapest XII. kerületében, a Szilágyi Erzsébet fasorban kifordult egy tizenöt méteres fa, egy másik fára dőlt, a gépjárműforgalmat veszélyezteti.
  • A XI. kerületi Bartók Béla úton egy háromemeletes épület tetejéről szakadtak le lemezdarabok.
  • Az Útinform honlapján azt írta, hogy az M7-es autópályán, a Kőröshegyi völgyhídon, Letenye felé egy kamion felborult, áll a forgalom.

A katasztrófavédelem tűzoltó egységei folyamatosan számolják fel a káreseteket – írta az OKF.

A viharos időjárás a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okoz.

  • A Mávinform azt közölte, hogy a dél-balatoni vonalon, Balatonszárszó és Balatonboglár között szünetel a forgalom, mert Balatonszemes állomáson kidőlt egy fa.
  • Kaposvár és Jákó-Nagybajom állomások között Kiskorpádnál fa dőlt a felsővezetékre, emiatt átmenetileg szünetel a vonatforgalom. Az érintett szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat.
  • Fejér vármegyében Adony-Rácalmás-Dunaújváros között szünetel a forgalom, mert a viharos szél miatt meghibásodott a felsővezeték. A Budapest-Dunaújváros vonalon késésekre kell számítani.
  • Sárosd és Nagylók között szünetel a vonatközlekedés, a forgalom átszervezése folyamatban van. A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon jelentősen hosszabb menetidőkre kell készülni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az erős széllökések veszélye miatt már nyolc vármegyére adott ki másodfokú (narancs) riasztást. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Vas, Zala és Fejér vármegyék után Komárom-Esztergom és Tolna vármegyékre is kiadták a másodfokú riasztást. Ezekben a vármegyékben a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát.

A Kab-hegyen csaknem 120 kilométer/órás széllökést mértek

A Kab-hegyen csaknem 120 kilométer/órával süvített a szél hétfő délután – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán. A bejegyzés szerint a Kab-hegyen 118,8 kilométer/órás szelet mértek délután, a második legerősebb szelet pedig Balatonőszödnél, 117,4 kilométer/órásat.

A meteorológiai szolgálat hétfő délután Pest vármegyére és a fővárosra is másodfokú (narancs) riasztást adott ki az erős széllökések veszélye miatt. Korábban már másodfokú riasztást adtak ki Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy és Vas, Zala és Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna vármegyékre, ezekben a vármegyében a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát.

A meteorológiai szolgálat hétfőre kiadott figyelmeztetése szerint a déli óráktól a Dunántúlon, a főváros térségében és a Duna-Tisza közén, Pest és Bács-Kiskun vármegye térségében, majd késő délutántól már északkeleten, a Zempléni-hegységben, a Bodrogközben, a Nyírségben és a Hajdúságban viharos, általában 70-90 kilométer/órát, de időnként akár 90 kilométer/órát meghaladó, egy-egy helyen a 100 kilométer/órát is elérő, erősen viharos széllökésekre kell számítani.

Az esti, éjszakai órákban ideiglenesen kissé csillapodik a légmozgás, majd kedden a délelőtti óráktól ismét viharossá fokozódik az északnyugati szél, amely kedd estétől fokozatosan veszít erejéből.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik