Belföld

Orbán Balázs: a svéd NATO-tagsággal van egy kis bökkenő

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A miniszterelnök politikai igazgatója szerint a kormány már döntött, de a fideszes többségű parlamentben néhányan nyugtalanok.

Várjuk a svéd kormányzati szereplőktől, hogy megnyugtassák a magyar parlament tagjait, az a célunk, hogy minél nagyobb parlamenti többséggel tudjuk támogatni Svédország NATO-csatlakozását, hasonlóan Finnországéhoz.

Ezt mondta a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában a miniszterelnök politikai igazgatója, akit az MTI idézett. Orbán Balázs szerint a napnál is világosabb, támogatják a svéd csatlakozást is, a kormány már döntött, a parlamenten a sor,

de van egy kis bökkenő,

éspedig az, hogy a parlamenti képviselők közül néhányan nem nyugodtak.

Levezetése szerint ugyanis azt látták, hogy az elmúlt években svéd kormányzati szerepelők sportot űztek abból, hogy folyamatosan megkérdőjelezték a magyar demokrácia állapotát, sértegették a magyar választókat, a képviselőiket, így Magyarországot.

Orbán Balázs jelezte: a képviselők megnyugvást várnak, azt, hogy nem lesz gond a magyar-svéd együttműködés alapjaival. Szerinte Finnországgal egy különleges történelmi barátságról, szövetségről van szó, a finnektől sikerült megerősítést kapni, hogy ezek a problémák a jövőben nem maradnak fenn, de a svédekkel nem ez a helyzet.

A politikai igazgató az orosz-ukrán háborúról, az uniós csúcsról azt mondta, Magyarország támogatja a védelmi együttműködés fejlesztésére vonatkozó javaslatokat, vagyis, hogy a tagállamok képesek legyenek megvédeni magukat bármilyen katonai fenyegetéssel szemben, de arra nem hajlandó, hogy ennek eredményeként a frontra magyar, vagy Magyarország révén beszerzett fegyverek kerüljenek. A közös fegyverbeszerzésből csak a Magyar Honvédség, a magyar katonák részesülhetnek. Orbán Balázs az ukrán vámmentes gabona ügyéről azt mondta:

újra akcióba lépett a közép-európai és a lengyel-magyar együttműködés.

Megállapodás született, hogy közösen próbálnak nyomást gyakorolni Brüsszelre, hogy valamennyi érintett országot kompenzáló mechanizmust találjon ki.

Az uniós csúcson érintőlegesen szó esett a migrációról, de érdemi előrelépés nem történt, jelenleg az uniós jog és annak brüsszeli értelmezése nem támogatja a magyar határvédelmi rendszert, inkább próbálja a hatékonyságát aláásni, miközben a migrációs nyomás folyamatosan nő a déli határszakaszon.

Orbán Balázs szólt arról is, hogy az uniós csúcs zárónyilatkozata tartalmazza az Európát sújtó demográfiai kihívásokra szóló felhívást. Szerinte a demográfiai probléma, Európa családpolitikájával összefüggő negatív tendenciák érintik Európa jövőjét, versenyképességét, lehetőségeit a globális térben, ezzel foglalkozni kell,

de nem olyan értelemben, hogy kettőnél több biológiai nemet kell feltalálni, hanem a gyermekeket vállaló hagyományos családokat kell támogatni”

és ha ebben van uniós együttműködési lehetőség, azt fokozni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik