Belföld

Az időszámítás már nyári, de visszatér a tél

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A fél országra figyelmeztetést adtak ki. A hétfő nagyon szeles lesz, kedden már havas eső, hózápor is lehet. Visszatérnek az éjszakai fagyok.

Vasárnap a fátyolfelhőzet délelőtt a Dunántúlon, később keleten is megvastagszik, késő este már mindenütt borult lesz az ég. Napközben néhol futó zápor előfordulhat, délutántól, kora estétől nyugat felől megnő a csapadékhajlam, egyre többfelé lehet csapadék. A déli, délnyugati szelet sokfelé kísérik élénk, néhol erős lökések. A hőmérséklet napközben 15-20, késő este 7 és 12 fok között alakul a hőmérséklet – írja a Kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra a zivatarok veszélye miatt a fél országra elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki. Azt írták, az esti óráktól a Dunántúlon zivatarokat szélerősödés, apró szemű jég kísérheti.

 

Bár vasárnap hajnalban az óraátállítással elkezdődött a nyári időszámítás, nem csak emiatt lehetünk ingerlékenyebbek, a frontérzékenyek kellemetlen tüneteket tapasztalhatnak, mert egy  ciklon jelentősebb lehűlést hoz. Az érkező újabb hidegfront mögött hideg, sarkvidéki eredetű levegő árasztja el majd el az országot.

Hétfőn nyugat felől lassan szakadozik a felhőzet, de az ország nagy részén felhőátvonulások lesznek hosszabb-rövidebb napsütéssel. Az összefüggő csapadékzóna kelet felé húzódik, mögötte szórványosan alakulnak ki záporok. Néhol zivatar is előfordul, északkeleten, illetve a hegyekben pedig havas eső is lehet. Késő délutántól már csökken a csapadékhajlam. Az északnyugatira forduló szél sokfelé viharossá fokozódik. A minimum-hőmérséklet 2, 8, a maximum 7, 15 fok között alakul. Négy keleti megye kivételével hétfőre az erős szél miatt adtak ki figyelmeztetést.

Kedden felhőátvonulások várhatók, általában többórás napsütéssel. Elszórtan előfordulhat zápor, havas eső, hózápor. Az északnyugati szelet sokfelé kísérik viharos széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -4 és +2 fok között alakul, de a szélvédett részeken -5, -8 fokot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 9 fok között valószínű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik