Belföld

Parlament előtt a javaslat, amely lehetővé tenné Putyin letartóztatását Magyarországon

MTI / EPA / Szputnyik / Kreml pool / Vlagyimir Asztapkovics
MTI / EPA / Szputnyik / Kreml pool / Vlagyimir Asztapkovics
A DK szerint a kormánynak azonnal lépnie kell, hogy nemzetközi kötelezettségeinket teljesíteni tudjuk.

Az Egyesült Nemzetek Diplomáciai Konferenciája által, a Nemzetközi Büntetőbíróság Rómában, 1998. július 17-én elfogadott Statútumának és a Statútum 8. cikkére vonatkozó kampalai módosításának kihirdetése érdekében szükséges intézkedésekről címmel nyújtott be a Demokratikus Koalíció határozati javaslatot.

A talányos című előterjesztés lényege szerint az Orbán-kormánynak haladéktalanul be kellene nyújtania azt a törvényjavaslatot, Alaptörvény-módosítást, amely lehetővé tenné Vlagyimir Putyin letartóztatását, ha Magyarországra jön.

A javaslat indoklása ezt egyértelművé is teszi, emlékeztet rá, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki az orosz elnök ellen.  A magyar jogrend szerint ugyanakkor Magyarországon jelenleg nem tudnák letartóztatni Putyint, mert Magyarország ugyan elfogadta, aláírta és ratifikálta az ICC statútumát, de nem hirdette ki, a Magyar Közlönyben ez idáig nem jelent meg.

A bűnöző orosz rezsim vezetője és csatlósai felelősségre vonása érdekében

a DK a határozati javaslat benyújtásával felszólítja a kormányt, hogy azonnal, minden késlekedés nélkül nyújtsa be az Országgyűlésnek a ratifikációról szóló törvényjavaslatot, illetve a kapcsolódó Alaptörvény-módosítást.

Frissítünk!

Az Országgyűlés egyébként elfogadott már egy határozatot a Nemzetközi Büntetőbíróság Statúmunának megerősítéséről, ami megjelent a Magyar Közlönyben még 2001. novemberében, ám azt nem ültették át a magyar jogrendszerbe, az ICC joghatóságával, hatásköreivel kapcsolatos kérdésekben nincs kihirdetett magyar törvény.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik