Belföld

Újbuda határozatban tiltakozna a kerületi szakrendelő államosítása ellen

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

László Imre tizenegyedik kerületi polgármester, korábbi kórházigazgató határozati javaslatot nyújtott be a képviselőtestület elé, hogy ne támogassák a kerület szakrendelőjének államosítását – írja az mfor.hu.

„A szakrendelő elvételének terve az újbudaiak önállóságának megsértése. Aggódom a kerület egészségéért. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) semmilyen információval és garanciával nem élt az államosításról szóló levelében, hogyan biztosítaná az állam az átvétellel a magasabb szintű lakossági szolgáltatást. Vagy hogyan növelné a központosítás a feladatok hatékonyságát, s miként garantálják a foglalkoztatottak jelenlegi jövedelmét és munkafeltételeit” – fogalmazott a lap szerint a polgármester az önkormányzat képviselőtestületi ülésén csütörtökön.

László Imre beszédében kifejtette, hogy semmiképpen nem fogja támogatni a szakrendelő államosítását.

A kerületi önkormányzat – mint írják – az elmúlt három évben kétmilliárdot fordított a Szent Kristóf Szakrendelő járóbeteg-szakellátásának korszerűsítésére. Az önkormányzat évente 180 millió forintot biztosít egészségügyi pótlék címen a szakdolgozók megbecsülésére és megtartására, a várólisták csökkentése érdekében pedig több mint ezer ultrahangot finanszírozott saját forrásból. 2023-ban az állam helyett anyagi támogatást nyújtanak a felnőtt és gyermek háziorvosoknak és valamint a fogorvosi praxisoknak.

Az önkormányzatoknak március 24-ig kell nyilatkozniuk a szakrendelők államosításával kapcsolatban. Az Országos Kórházi Főigazgatóság azonban már január óta gyűjti a százharminchat, nem állami tulajdonban lévő járóbeteg ellátó intézmény gazdálkodási és egyéb adatait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik