Belföld

Rekordon a kórházak februári adóssága

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Az újabb 12,3 milliárddal február végén már 33,8 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóknak.

A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint a kórházak adóssága 33,8 milliárd forint volt február végén. A Napi.hu-nak az Orvostechnikai Szövetség főtitkára azt mondta, az év második hónapjában még soha nem volt ekkora a tartozás, azt korábban fél év alatt hozták össze. Rásky László szerint az általános infláció mellett az energiaárak növekedése sújtja leginkább a kórházakat, amelyeknek jó hír, hogy a kormány március elején 11,8 milliárd forintot csoportosított át rezsiszámláik kiegyenlítésre, tehát ezt a terhet kompenzálja a fenntartó.

A főtitkár úgy vélte, nem ördögtől való, hogy a kormány központosítja a kórházi közbeszerzéseket ha biztosított marad a verseny, de félő, hogy az egyes szolgáltatásoknál éppen a monopolizációt segíti elő, ami egyértelműen minőségromlást és drágulást jelent. Rásky László szerint negatív hatása lesz a betegellátásra, ha romlik az eszközök nívója.Az orvostechnikai közbeszerzéseknél az ár az elsődleges, ami sok beszerzésnél a kevésbé innovatív termékeknek biztosít elsőbbséget.

Szerinte az elmúlt időszakban a gazdálkodás körülményeiben radikális változásokat okozott az alapanyagok, a szállítási költségek emelkedése, a forint árfolyamának romlása. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) egyre inkább a dinamikus közbeszerzéseket alkalmazza, ám ezekről nincsenek nagymintás tapasztalatok és félő, hogy a forráshiány miatt az innovatív eszközök lassabban érik el a magyar egészségügyet. A finanszírozási helyzet és az adósságok keletkezése továbbra is sújtja a cégeket, leginkább a magyar tulajdonú kis és közepes vállalkozásokat – tette hozzá a főtitkár.

Mint korábban megírtuk, júliustól a fővárosi – ideértve a fekvőbeteg-ellátást nyújtó országos intézményeket is –, januártól a vármegyei állami, Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott és az Országos Kórházi Főigazgatóság alá tartozó aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó kórházaknak a KEF biztosítsa az ingatlanüzemeltetési szolgáltatásokat.

Pintér Sándor belügyminiszternek május 15-ig kell javaslatot tennie a szolgáltatások finanszírozására, ha indokolt, a szükséges jogszabály-módosításokra. Varga Mihály pénzügyminiszternek azonnal el kell indítania a központosított közbeszerzési eljárást a kórházak részére nyújtandó szolgáltatások beszerzése tárgyában, valamint ennek keretében ki kell dolgoznia a szolgáltatásnyújtás egységes, valamennyi érintett kórház esetén alkalmazandó feltételrendszerét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik