Belföld

Nem eresztik Orbán tusványosi beszédét a román liberálisok

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Megtámadta a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács Orbán Viktor magyar kormányfő tusványosi beszédével kapcsolatos döntését a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik képviselője – írja a Transtelex.

Alexandru Muraru azt kifogásolja a romániai ítélőtáblánál, hogy a testület nem szankcionálta a magyar miniszterelnököt a kijelentéseiért – írja az Agerpres állami hírügynökség közleménye alapján a lap. A parlamenti képviselő egy szerdai sajtóközleményében azt írta,

a román igazságszolgáltatás lehet az első Európában, amelyik elítéli egy uniós tagállam vezető politikusát, Orbán Viktort „rasszista kijelentések és etnikai alapú gyűlöletkeltés miatt”.

A liberális politikus felidézte, hogy még tavaly augusztusában jelentette fel a diszkriminációellenes tanácsnál Orbán Viktort, aki szerinte rasszista és idegengyűlölő kijelentéseket tett a júliusban a tusnádfürdői szabadegyetemen mondott beszédében. Muraru idézete is Orbán Viktor Tusványoson elhangzott kijelentését, amely szerint a Kárpát-medencében élő népek nem kevert fajúak, hanem a saját európai otthonukban élő népeknek a keverékei.

„És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni” – emelte a liberális képviselő Orbán Viktor tusványosi beszédéből.

A romániai diszkriminációellenes tanács egyebek mellett kimondta, hogy Orbán jogi felelősségre vonása azért nem lehetséges, mert Magyarország miniszterelnökeként diplomáciai mentességét élvez Románia területén.

A liberális képviselő – viszont mint kiderült – alaptalannak tartja a testület indoklását.

 Ez a döntés sérti az alkotmányt, és veszélyezteti a szabad és demokratikus társadalom alapvető értékeit

– fogalmazott Alexandru Muraru.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik