Belföld

Navracsics Tibor: Budapest fejlesztése nem kérdés

ADRIÁN ZOLTÁN / 24.HU
ADRIÁN ZOLTÁN / 24.HU
A miniszter szerint a fő kampánytéma Magyarország lesz az EP-választáson.

A Magyar Nemzetnek a területfejlesztési miniszter azt mondja, az uniós fejlesztésekről tárgyszerűek a megbeszélések a főváros vezetésével. Navracsics Tibor szerint a kormány számára nem kérdés,

hogy Budapestet is fejleszteni kell, hiszen (…) a főváros kisugárzása az egész országra hat,

tehát ami Budapestnek jó, az az egész országnak jó. Mivel a fővárosok a kohéziós politika motorjai az Európai Unióban, ha Budapest leszakad, akkor kicsit az ország is. Szerinte Budapesten főleg a tömegközlekedés, a környezetvédelmi beruházások fejlesztésére kell koncentrálni.

Már csak azért is, mert mind a közösségi közlekedés, mint a környezetvédelmi beruházások az egész országot szolgálják, nem csak a budapestieket.

A miniszter az uniós pénzekről folytatott tárgyalásokról azt mondja, azok jogi szempontból is bonyolultak, de a brüsszeli politika még átláthatatlanabbá teszi, mert minden tagállam más megítélés alá esik,

nekünk kevesebb bocsánatos bűnünk van, mint más tagállamoknak, (…) a többségben van egyfajta bizalmatlanság Magyarországgal szemben. Nekünk többször, alaposabban kell bizonyítanunk a megoldási javaslataink jogosságát, ha megállapodásra törekszünk, és általában több garanciát kérnek a különböző javaslataink bebiztosítására.

Szerinte az ideológiai ellenszenv az Európai Parlamentben erősebb, de az uniós biztosok közt is érződik, hogy a magyarokra a különutas politikájuk miatt jobban kell figyelni. Navracsics Tibor azt reméli, nyáron már hozzáférhetünk a nekünk járó uniós forrásokhoz, ám ehhez még számos feltételnek kell teljesülnie, ráadásul lesznek még ideológiai támadások is, hiszen az EP-választások miatt hamarosan a politikusok kampányüzemmódba kapcsolnak.

Biztosra vehető, hogy a Magyarországhoz való viszonyulás az egyik legfontosabb kampánytéma lesz.

A miniszter hosszan beszél fejlesztéspolitikai céljairól, úgy véli, az egyik legfájdalmasabb Ausztriához mérni magunkat, de ezt az összevetést azzal árnyalja, hogy szerinte a fejlettség nemcsak anyagiakban, életkörülményekben, hanem élhetőségben is mérhető, ezért

nagyon nagy hangsúlyt érdemes helyezni a közösségi élet tartalmasságára és arra is, milyen viszonyban vagyunk egymással. Ezeken a területeken az előrelépés legalább annyira fontos lenne, mint az anyagi életminőség javítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik