Belföld

Senki nem fizet tagdíjat a Lungo Dromban, amelynek kizárólag „egyéb bevételei” vannak

Mészáros János / MTI
Mészáros János / MTI

Bár senki sem fizetett tagdíjat, mégis volt pénze a Lungo Dromnak, mivel „egyéb bevételek” címén közel félmilliárd folyt be öt év alatt a szervezethez – írja szerdai cikkében a Népszava.

A lap emlékeztet: a fideszes Farkas Flórián szervezete, a Lungo Drom éveken át nem adott le pénzügyi beszámolót, ám a közelmúltban pótolta a mulasztást. A nemrég nyilvánosságra hozott beszámolókból pedig az derült ki, hogy a szervezet 2017 és 2021 között csaknem 500 millió forinthoz jutott. Évente ez átlagosan 100 millió forintot jelent, de az összegek jelentősen szórnak és erősen csökkenő tendenciát jeleznek – írja a lap.

2017-ben még 250 millió folyt be a Lungo Dromhoz, 2018-ban 105 millió, 2019-ben nem egészen 88 millió, 2020-ban alig több mint 31 millió, 2021-ben már csak 20 millió forint. A pénz felhasználásáról a Lungo Drom minden évben ugyanazzal a sablonmondattal számolt be, amely így kezdődik:

a szövetség az alapcél szerinti tevékenysége keretében ellátta az általa képviselt népréteg érdekeinek képviseletét.

A Népszava felhívja  figyelmet: nem lehet pontosan tudni, honnan jöttek a tíz- és százmilliók, mivel valamennyi tétel az „egyéb bevételek” rubrikában található.

A lap által megkérdezett Lungo Drom-politikusok szerint a szervezetnek ma is több tízezer tagja van, ehhez képest a vizsgált években a tagdíjból származó bevételeknél nulla forint szerepel. A Lungo Dromban tehát senki nem fizet egyetlen fillér tagdíjat sem.

A Népszava megpróbálta megszólaltatni Farkas Flóriánt, de ezúttal sem reagált a megkeresésre.

Kiemelt kép: Farkas Flórián, a szervezet elnöke beszédet mond a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség kongresszusán Szolnokon, a tiszaligeti Városi Sportcsarnokban 2017. október 28-án. MTI Fotó: Mészáros János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik