Belföld

Orbán Viktor döntött Rogán Antal titkosszolgáinak titkos pénzeiről

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A kormányfő átírta a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok költségvetésének, gazdálkodásának speciális szabályait.

A Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt, a korábbi rendeletet módosító új szabályozás szerint a jövőben  a Rogán Antal által felügyelt polgári nemzetbiztonsági szolgálatok a követeléseiket, kötelezettségvállalásaikat és más fizetési kötelezettségeiket saját hatáskörben tartják nyilván.

Az általuk kezelt állami vagyonról – kizárólag papír alapon – küldhetnek adatot az MNV Zrt.-nek, valamint a vonatkozó jogszabályok alapján adatkérésre felhatalmazott szerveknek. A rendelet módosítja a szolgálatok pénzügyi beszámolási rendszerének és adatszolgáltatásának szabályait is.

A jövőben például csak a fejezetet irányító szerv (a Miniszterelnöki Kabinetiroda) és az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kaphat

a Szolgálatok létszámára vonatkozóan a »hivatásos«, a »rendvédelmi igazgatási alkalmazott« és a »munkavállaló« felosztásnál részletesebb bontású adatokat.

A szolgálatok a KSH felé a munkaerővel, a munkaerő-költséggel és a munkaügyi jelentéssel kapcsolatos valamennyi éves, évközi és időszakos adatszolgáltatást a fejezetet irányító szerv részére nyújtják be. Az adatszolgáltatást – összevont adatok szerepeltetésével – Rogán Antalék küldik meg a KSH-nak. A kincstári körbe tartozó költségvetési szerv elismert tartozásállományáról készített adatszolgáltatásban csak összevont adat szerepelhet, azt a fejezetet irányító szervnek és a Kincstárnak küldik meg.

Az egyik legérdekesebb módosítás, hogy a szolgálatok az alapfeladataik ellátásához szükséges speciális kiadások teljesítéséhez fizetési számlát, devizaszámlát nyithatnak, ám arról sem nekik, sem a számlavezető pénzforgalmi szolgáltatóknak nem kell a Kincstár részére adatot szolgáltatniuk. Orbán Viktor hatályon kívül helyezte azt az eddigi szabályt, amely szerint a szolgálatok házipénztárukban az erről szóló miniszteri utasításban meghatározott összegig tarthattak készpénzt. A rendelet két nap múlva lép hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik