Belföld

5,5 millió forintba került Orbán Viktorék bécsi luxuséjszakája

Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI
Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI

Hosszas várakozás után közölte a külügyminisztérium az Átlátszó kérdésére, hogy mennyibe került Orbán Viktor miniszterelnök és csaknem negyven fős kíséretének bécsi luxusútja tavaly júliusban. Noha Bécs néhány óra autóútra van Budapesttől, a kormányfő és kísérete az osztrák fővárosban töltött egy éjszakát az osztrák kancellárral való rövid megbeszélés miatt.

A cikk szerint ez meglehetősen drága döntés volt az adófizetők számára,

mert a miniszterelnöki delegáció két ötcsillagos hotelben aludt, és a szállásköltség 5,5 millió forint közpénzbe került.

Az Átlátszó cikkéből kiderül, hogy a kormány csak nagyon nehezen árulta el, hogy mennyi közpénzt használtak fel az úthoz. Végül kiderült, hogy

  • Orbánék bécsi útja összesen 7,2 millió forintba került, amiből 5,5 millió forint volt a szállásköltség.
  • A szállás mellett felmerült 1,1 millió forint reprezentációs költség,
  • 427 ezer forint napidíj, 141 ezer forint tolmácsköltség,
  • és közel 73 ezer forintnyi „dologi költség”.

Kiderült, hogy melyik hotelekben töltötték az éjszakát a delegáció tagja. A külügyi tárca azt írta,

Miniszterelnök úr és delegációjának egy része a Hotel Bristol szállodában szállt meg. További, különböző tárcákhoz köthető delegációtagok a Hotel Sacher Wien szállodában szálltak meg.

Emlékezetes, a cikk Orbánék bécsi útjáról az Azonnali.hu portálon jelent meg, nem sokkal azután bejelentették a portál megszüntetését, valamint ezt követően egy vezető beosztású diplomatát elbocsátottak a bécsi magyar nagykövetségről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik