Belföld

Friss kutatás: Minden harmadik magyar a létminimum alatt él évek óta

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A magyarok 30 százaléka élt a létminimum alatt 2020-ban – egyebek között ez olvasható ki a Policy Agenda elemzéséből. A kutatóintézet a hozzáférhető legfrissebb, két évvel ezelőtti adatok alapján számolta ezt ki. Az eredményeket most tették közzé – tudósít az RTL Híradó.

2020-ban egy embernek legalább havi 124 ezer forintra volt szüksége a minimális életszínvonal fenntartásához a Policy Agenda elemzése alapján. Az kutatóintézet most tette közzé a létminimum-számításait, eszerint a kisvárosokban és községekben élnek a legtöbben a létminimum alatt.

Az elemzést készítő Policy Agenda kutatási igazgatója, a KSH egykori elnöke Belyó Pál, aki szerint az adatok azt mutatják, hogy romlik az életszínvonal Magyarországon.

A magyar lakosság 30 százaléka él a létminimum alatt, ez egy elég megrendítő dolog, és pár év alatt azért nem javul ez a helyzet, hanem némileg még romlik is.

Míg Budapesten az emberek 19 százaléka, addig a községekben átlagosan 40 százalékuk élt létminimum alatt 2020-ban. Az észak-alföldi megyékben volt a legrosszabb a helyzet, ahol az emberek több mint 43 százaléka élt a létminimum alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik