Belföld

Igazságosabb rezsitámogatást kérnek a kormánytól a fennmaradásért küzdő szociális otthonok

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Harmincezer idős- és rászoruló ember nevében kér a kormánytól igazságosabb rezsitámogatást a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete. A Népszava írása szerint az egyesület rámutatott, hogy míg a kormány néhány fenntartót rendre megsegít, kiegészítő támogatásokat, időszaki pályázati lehetőségeket biztosít számukra, addig a nonprofit szervezetek, alapítványok ebből kimaradnak, nem beszélve arról, hogy ezek a minisztérium által kiírt rezsiköltség-támogatásra sem jelentkezhetnek – ezt pedig erősen kifogásolják.

A Fülöp Attilának, a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárnak megküldött mostani levélben a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete azt kéri, hogy a kormány egységesen, fenntartótól függetlenül, a gondozási napok számához igazítva, kifejezetten a rezsiköltségek fedezetére állapítson meg kiegészítő támogatást. És ha lehet, minél előbb, mert több intézmény már most a fennmaradásért küzd, tekintve, hogy volt olyan idősotthon, ahol a gázszámla havi 1 millió 60 ezer forintról 2 millió 770 ezer forintra nőtt, és az intézmények kiadása többszörösére, akár tízszeresére emelkedett. A kialakult helyzetre az sem megoldás, ha a gondozottaktól és családjaiktól kérnek több pénzt, tekintve, hogy az ő teherbírásuk is véges. Bizonyosan lennének olyanok, akik nem tudnák tartani a lépést: az egyesület példaként hozta egyik intézményét, ahol 7900 forint a napi gondozási díj, de a nullszaldós működéshez ezt legalább 10-12 ezer forintra kellene emelni.

A levélben kitértek arra is, hogy a szociális ágazatban körülbelül 200 nonprofit (nem állami-,  önkormányzati- vagy egyházi fenntartású) szervezet összesen 648 intézményt működtet, amelyek több mint 30 ezer idős- vagy fogyatékkal élő emberről gondoskodnak. Ha nekik végük, sok rászoruló ellátás nélkül marad majd, mert hiába keresnének új intézményt, az állami vagy az egyházi fenntartóknál sincs hely, hiszen a jelenlegi kapacitásokat jelentősen meghaladja a szolgáltatásra várakozók száma. Idősotthoni ellátásban nagyságrendileg 50 ezer a helyek száma, miközben 40 ezren várnak arra, hogy bejussanak valamelyik intézménybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik