Belföld

300 ezer vendégmunkás kell Orbán iparosítási programjához

MTI
MTI
A miniszterelnök azzal számol, hogy egy-két éven belül 500 ezer új munkahelyet kell betölteni.

Legalább 300 ezer vendégmunkást feltételez a kormány új iparosítási programja. Orbán Viktor miniszterelnök egy hete jelentette be, hogy még 500 ezer dolgozóra van szükség az új munkahelyek betöltéséhez, és azt mondta, elsősorban belső munkaerőpiaci tartalékból fedeznék a hiányzó létszámot. Már tavaly rekordszámú, több mint 70 ezer külföldi vállalt munkát Magyarországon.

Az RTL Híradója járt utána, hogy miként lehet majd félmillió embert találni az iparosítási programhoz.

A legutolsó adatok szerint januárban már majdnem 4 millió 700 ezren dolgoztak az országban, 46 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. A KSH rekordközeli foglalkoztatást mért, a miniszterelnök mégis arról beszélt, sokkal több munkavállalóra van szükség. Orbán Viktor arról beszélt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitóján arról beszélt, hogy a következő egy-két évben 500 ezer új munkaerőre lesz szükség. Azt is mondta, hogy elsősorban a belső munkaerőpiaci tartalékokat mozgósítanák, másodsorban pedig a határon túli magyarokat, csak ezután jöhetnek a vendégmunkások.

A Portfolio friss elemzése szerint a munkanélküliek, részfoglalkoztatottak és a nyugdíjasok egy része mozgósítható Magyarországon.

100-150 ezer fő a mostani tartalékokból, magyarországi tartalékokból megoldható. Tehát a többi, legalább 300 ezer embert külföldről kellene behozni

– mondta az RTL-nek Hornyák József, a Portfolio.hu makroelemzője.

A miniszterelnök egy hete azt is mondta, hogy a vendégmunkások kizárólag ideiglenesen tartózkodhatnak Magyarországon. A szakértő szerint a többség egyáltalán nem is akar itt maradni.

Az Unión belül Magyarországon az egyik legalacsonyabbak az az átlagbérek, gyakorlatilag a sereghajtók közé tartozunk

– közölte Nógrádi József, a Trenkwalder Magyarország kereskedelmi igazgatója.

A Portfolio kikérte a KSH vonatkozó adatait. Ez alapján tavaly nyáron rekordszámú, 70 ezernél több vendégmunkás dolgozott Magyarországon. Eddig 17 Unión kívüli ország állampolgárainak foglalkoztatását könnyítette meg a kormány, például a Kolumbiából, a Mongóliából és a Fülöp-szigetekről érkezőkét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik