Belföld

Zokogva beszélt osztálya bezárásáról az ajkai kórház sürgősségi osztályának vezetője

MTI / Vasvári Tamás
MTI / Vasvári Tamás
A kórház főigazgatója szerint viszont szó sincs bezárásról, csak adminisztrációs átalakulás van. A betegek ezt érzékelik – tévesen – a sürgősségi bezárásaként.

Március elején megszűnt a sürgősségi osztály az ajkai Magyar Imre Kórházban. Szerdán, március 15-én délelőtt ezért tüntetők sokasága gyűlt össze az intézmény épülete előtt a nemrég felújított osztály bezárása ellen tiltakozva – derült ki az RTL Híradóból.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ indoklása szerint a folyamatos betegellátás hiánya akár életveszélyes helyzetet is okozhat – ez tette szükségessé a változást.

Röst Zsáklin, a sürgősségi osztályvezető főorvosa sírva beszélt a csatornának az őket körülvevő helyzetről.

Mi, az osztályom összes dolgozója, az összes nővér és az összes orvos a megváltozott körülmények ellenére ugyanúgy felveszi mindennap a munkát

– fogalmazott. Hozzátette, egyetlen beteg sem maradt ellátatlanul az elmúlt két hétben.

Nagy Zoltán, a kórház főigazgatója tagadta, hogy megszűnt volna a sürgősségi betegellátás a kórházban, szerinte adminisztrációs intézkedés történt, „miszerint a sürgősségi betegellátási osztály sürgősségi betegfogadó-hellyé alakult át”.

Ez az átalakulás, úgy látszik, hogy az emberekben, azt az érzést keltette, ami téves, hogy megszűnt az ajkai kórházban a sürgősségi betegellátás. Ez nem így van

– értelmezte a helyzetet a főigazgató.

A Magyar Orvosi Kamara szerint azonban megszűnt a sürgősségi ellátás Ajkán. Egy sürgősségi betegfogadó-helyen az előírt felszerelés egy OMSZ mentőautó eszköztárának felel meg, a betegfogadóhely minimum feltételei között nem szerepel például számítógép sem, csak egy telefon – érzékeltette a helyzetet az orvosi  kamara.

A MOK szerint a mentőknek meg sem szabadna állniuk az ajkai sürgősségin, de továbbra is oda érkeznek be, nekik ugyanis a legközelebbi helyen kell átadniuk a betegeket ellátásra. A MOK úgy tudja, az ajkai kórház után máshol is megszűnhet a sürgősségi betegellátás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik