A következő élő közvetítés része Karácsony a szabad városok miatt aggódik, felszólaltak a civilek, Toroczkai visszavenné Budapestet a „belpesti romkocsmatöltelékektől”

Lázár János a nemzeti ünnepen: az 1956-os forradalom később, sokak szerint 2010-ben győzedelmeskedett

Lázár János Pécsett tartott ünnepi megemlékezést Hoppál Péter meghívására. Az építési és beruházási miniszter beszédét azzal kezdte, hogy odaszúrt Péterffy Attila polgármesternek és a városvezetésnek. A miniszter az ellenzéki városvezetésnek üzente, azt kívánja, hogy nem is olyan sokára legyen a városnak egy olyan vezetése, amely március 15-én a hősök emlékére fölzászlóztatja a várost, ahogyan az más magyar városokban szokás.

Lázár János ezután az 1848-as forradalomból és szabadságharcból 1956-ot is levezette, amivel kapcsolatban egy érdekes megállapítást is tett. Azt mondta:

Mi magyarok a nemzeti karakterünkből kifolyólag hajlamosak vagyunk a bukott ügyek, az eltiport forradalmak és a levert szabadságharcok népeként gondolni saját magunkra. Pedig, ha tágabb léptékben, szó szerint történelmi léptékben vizsgáljuk a nemzeti históriánkat, ennél sokkal összetettebb és jóval biztatóbb a kép. Mert kétségtelen, hogy ment elébb a magyarok forradalmai és szabadságharcai által ez a világ, történelmi távlatokban igenis győztek a forradalmaink. Igaz, hogy néha csak emberöltőkkel később, 1956 esetében több évtizeddel később, 1989-ben, és 1990-ben győzedelmeskedett a forradalom, sőt sokan úgy gondolták, hogy igazából 2010-ben.

Tehát a miniszter szerint sokan úgy gondolják, hogy a Fidesz kormány 2010-es megválasztásával jutott győzelemre az 1956-os forradalom.

A politikus ezután arról beszélt, hogy 1848-ban még két nap kellett ahhoz, hogy a forradalom híre eljusson Pécsre, később jelentősen fejlődött a mobilitás a város felé. Kampány jelleggel ezzel kapcsolatban elmondta,

Jó közlekedés kell, ezért építjük Baranya megyének az M6-os autópálya folytatását, megépítjük az M6-os, és ebben a ciklusban új hidat építünk a Duna fölött Mohácsnál.

A miniszter más politikushoz hasonlóan kitért a béke fontosságára, Ukrajnában és világban egyaránt. Felsorolta a tizenkét pontot, és elsorolta, a pontok egyenként miként valósulnak meg szerinte Magyarországon. Miközben Brüsszelnek is üzent, ahol szerinte nem egyenlő mércével mérik az európai népek fiait.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik