Belföld

Dobrev: Orbánék elvették a demokráciát, nem szabad engedni, hogy elvegyék az európaiságot is

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Előbb Gyurcsány Ferenc pártelnök, majd Szücs Balázs, a Párbeszédből nemrég átlépett erzsébetvárosi alpolgármester, végül Dobrev Klára EP-képviselő, az árnyékkormány vezetője beszélt a Demokratikus Koalíció Egyetem téri rendezvényén március 15-én több száz szimpatizáns előtt.

Gyurcsány és Dobrev egyaránt beszélt Magyarország nyugati, történelmi elköteleződéséről, valamint a hazafiságról, amely nem egyenlő azzal a kirekesztő magyarságfelfogással, amely szerintük a kormánypártot jellemzi.

Gyurcsány beszédében a NER-rel szembeni bátorság szükségéről, a küzdeni akarásról, az Orbánnal szembeni kérlelhetetlen harcról beszélt. A DK ellenfele, és nem ellenzéke a kormánynak, amely hazafiatlan és a magyar szabadság ellensége – jelentette ki. „Aki a zsarnoknál kegyet keres, az végül szolgaságot talál” – mondta. „Legyetek hazafiak, magyarok, európaiak, jólelkű emberek” – üzente a volt miniszterelnök, aki szerint a nemzetiek a múltról beszélnek, míg ők, a hazafiak a jövőről. Elmondta: az árnyékkormány programalkotásánál a skandináv országokat tekintették példának, melyek szerinte példamutató, szabad országok.

Gyurcsány szerint Orbán pártján áll, aki egyenlőségét tesz a DK és a Fidesz közé, mert „a DK-nak vannak hibái, de a Fidesznek történelmi bűnei vannak.”

Mohos Márton / 24.hu

Dobrev Klára beszédét a NER három nagy „lopására” építette fel. Szerinte legalább három a rendszerváltáskor megszületett konszenzust vettek el az országtól Orbánék. Először a nemzeti gondolatot lopták el. „Első dolgunk a nemzeti gondolat visszavétele lesz, mert mind magyarok és hazafiak vagyunk.” Az Orbán-rendszer azért lopta el nemzeti gondolatot Dobrev szerint, hogy gyengítsék a közösséget összekötő erőt, az ellenállást.

Ezután arról beszélt Dobrev, hogy a demokratikus és igazságos Magyarországot is vissza kell szerezni, majd azzal folytatta a DK EP-képviselője, hogy az Orbán-kormány nagyon komoly összeget és erőt áldoz arra, hogy a választókat EU-ellenes álláspontra hangolja, és szembe kell nézni azzal a veszéllyel, hogy a kormány kiléptesse az országot az unióból.

Dobrev szerint eddig

elvették a demokráciát, a tisztességes Magyarországot, és most azért vagyunk itt, hogy ne vegyék el az európaiságot.

A politikus szerint a demokráciát és a tisztességet vissza fogják szerezni, de ehhez az kell, hogy az állampolgárok „ne adják fel a reményt, hogy van másik Magyarország”, nemcsak a NER világa.

Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik