Belföld

Kiderült, melyik tankerület halmozta fel a legnagyobb rezsiszámla-elmaradást

MTI
MTI

November óta nem fizette ki a Szentendrén működő állami fenntartású oktatási intézmények távfűtési számláit a Váci Tankerületi Központ. A szentendrei önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, hogy a tankerület négy hónap alatt összesen 75 milliós hátralékot halmozott fel a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. (VSZN) felé. A VSZN Zrt. fizeti az önkormányzati távhőrendszer energiaszámláit az MVM NEXT Zrt.-nek, amely a mostani gázárak mellett összességében meghaladja a havi félmilliárd forintot. A tankerület információink szerint hétfőn jelezte az önkormányzatnak, hogy kiegyenlíti a tartozásait.

A Klebelsberg Központ a múlt hét végén hozta nyilvánosságra, hogy kormány március 9-én közel 14,4 milliárd forintnyi rezsitámogatás utalt át a tankerületeknek. Ezt a hatalmas összeget kizárólag a rezsiszámlák kiegyenlítésére lehet felhasználni.

A múlt héten az ugytudjuk.hu írt először arról, hogy komoly bajban vannak a tankerületek, mivel képtelenek időre kifizetni az energiatartozásaikat. A portál úgy értesült, hogy a probléma az ország valamennyi tankerületét érinti, ugyanakkor 60 napon túli tartozásról nem tudtak. A Klebelsberg Központ hvg.hu-nak küldött, az üggyel kapcsolatos válaszából azonban egyértelművé vált, hogy volt 60 napon túli tartozás is, amelynek összértéke 75 millió forint volt.

A jelek szerint tehát a legnagyobb elmaradást felhalmozó tankerület éppen a váci lehetett. Még a hétvégén kérdéseket küldtünk a Váci Tankerületi Központ vezetőjének, hogy megtudjuk, voltak-e más önkormányzatoknál is elmaradt számlafizetések, és összességében mennyi volt a elmaradás. A tankerület nem válaszolt a kérdésékre, hétfőn csak annyit írt, hogy fizetési kötelezettségeit folyamatosan teljesíti, a jelenlegi tartozásait pedig március 17-ig rendezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik