Belföld

MOK: Ajka után máshol is megszűnhet a sürgősségi betegellátás

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
A kamara által közétett levezetés szerint az úgynevezezett sürgősségi betegfogadóhelyek semmire sem jók.

Március 2-án a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megszüntette a sürgősségi osztályt az ajkai Magyar Imre Kórházban. Bár az RTL Híradónak a főigazgató korábban azt mondta, a sürgősségi betegellátás működik, csak az osztály „átalakul” sürgősségi betegfogadó hellyé, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) most egyértelművé tette, „Ajkán semmi nincs rendben és máshol sem lesz”.

Amikor korábban az egészségügy átalakítási terveivel kapcsolatban az egyeztetéseket hiányolták, éppen az olyan rendszerek működésének alapvető kérdéseire gondoltak, mint a sürgősségi ellátás. Balatincz Péter, az Országos Felügyelőbizottság elnökének a MOK Facebook-oldalán is megosztott cikkében azt írta, az ajkai osztály átminősítése körüli zavar rávilágít, hogy

a mindennapi betegellátási tevékenység mennyire nem illeszthető össze a rendeleti szabályozásokkal. Pontosan mutatja azt is, hogy mennyire szükség lenne a gyakorlatot végző szakmával történő megegyezésre és a szabályok ehhez való kiigazítására.

Emlékeztet rá, az egészségügyi minimumfeltételekről szóló rendelet szerint a sürgősségi betegfogadóhelyeknél előírt felszerelés  egy OMSZ esetkocsi eszköztárának felel meg. Személyi feltételeket meg sem határoz a rendelet, a betegfogadóhely semmire sem jó, az oda előírt műszerek tárolásán kívül. Hosszas, szakmai levezetésének lényege szerint Ajkán egyértelműen megszűnt a sürgősségi ellátás (amelynek szakmai kódját is elvonta kórháztól az NNK) és minden olyan helyen meg is fog szűnni, ahol ugyanez lesz a forgatókönyv. A kiskórházak sürgősségi osztályainak ilyen módon történő bezárása mindenhol ezt a problémát fogja szülni. Ezért mondja azt a MOK, hogy a szakma képviselőivel le kell ülni, a tervezett módosításokat szakmák szerint átbeszélni és a jogszabályokat a betegek érdekei mentén az élethez igazítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik