Belföld

MOK: Miskolcon és Veszprém vármegyében is önkéntes munkára kényszerítenék az egészségügyi dolgozókat

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Miskolcon a kórház főigazgatója levélben adott utasítást az orvosok jogait korlátozó törvénysértésre, más megyében egyéb módon próbálják az egészségügyi dolgozókat önkéntes munkára kényszeríteni – írja a Magyar Orvosi Kamara közleményében.

Állításuk szerint a Veszprém vármegyei irányító intézmény az irányítása alá tartozó kórházaknak az alábbi utasítást adta ki, amely az egyes intézetek szervezeti és működési szabályzatába is beiktatásra került:

Azon időszakban, amelyben a munkavállalóval önként vállalt többletmunka megállapodás nem áll fenn – akár azért, mert megkötésre sem került, akár azért, mert felmondás következtében megszűnt – az érintett munkavállalót szakterületi támogatás illetőleg fix díj címén juttatás nem illeti meg.

Ez a MOK szerint a törvény  súlyos megszegésének minősül, ugyanis: „az egészségügyi dolgozó többletmunka vállalására nem kényszeríthető, jogos érdeke ezzel összefüggésben nem csorbítható, érdekérvényesítési lehetősége nem korlátozható. Az egészségügyi dolgozók között tilos hátrányos megkülönböztetést tenni az önként vállalt többletmunka vállalásával összefüggésben.”

A Kamara felszólít minden kórházigazgatót, hogy az önként vállalt többletmunka vonatkozásában vonják vissza törvénytelen intézkedéseiket és utasításaikat.

A MOK szerint jelen eset is mutatja, hogy a magyar egészségügyet csak a dolgozók önkéntes munkája tartja életben. Hozzátették:

A központosított döntéshozatal nincs tekintettel a helyi munkaerőhelyzetre, a gyógyítók szempontjaira. A betegek ellátási biztonsága folyamatosan sérül amiatt, hogy kimerült, túlhajtott orvosok és szakdolgozók végzik ellátásukat. Az egészségügyi ellátórendszer működéséhez valódi, szakmai alapokon nyugvó, átlátható átalakítási terv szükséges, nem látszat-reformok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik