Belföld europoli

Ungváry: Gulyás Gergely náci terminológiát használt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az Erasmus-program felfüggesztésével kapcsolatban Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón azt is mondta: szerinte az a jogállamisági eljáráshoz nem kapcsolódik. Annak ugyanis alapja az lehet, ha az unió pénzügyi érdekei sérülnek.

Gulyás Gergely ezután azt is elárulta, meglátása szerint mi lehet a valós indok:

Ez egy magyarellenes, ha csúnyát akarok mondani, akkor faji alapú bosszú.

Ungváry Krisztián történész azt mondta az RTL Híradónak, hogy ezt a megközelítést a náci Németországban használták.

Az egyetlenegy kultúra vagy szubkultúra, amelyik abban az értelemben használja a faj kifejezést, hogy mondjuk magyar faj, német faj meg árja faj, az a náci közbeszéd. Tehát Gulyás Gergelynek sikerült alapvetően náci terminológiákkal kifejeznie azt, amit gondolt.

A miniszter később a kormányinfón úgy pontosított: az Európai Bizottság a magyar népcsoporton áll bosszút, amit ő kulturális és nem biológiai értelemben használt. Ungváry Krisztián szerint ez az érvelés még problémásabb.

A történész szerint az következik Gulyás Gergely kijelentéséből „hogy a jogállamot mindenütt sárba lehet tiporni”. Illetve hogy a miniszter szerint azok a dolgok, amikért az Európai Unió a magyar kormányt kritikával illeti, ezek azért elfogadhatatlanok, mert ezek valójában magyar speciális tulajdonságok.

A Miniszterelnökség azt közölte az RTL Híradóval, hogy a miniszter fenntartja a kijelentését.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik