Belföld

Orbán: Soha ilyen közel nem voltunk még a világháborúhoz

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Egy éve még mindenki abban reménykedett, esély van arra, hogy a háború hamar véget érjen, de egy év után sokkal durvábbá vált – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott reggeli interjújában. A halottak és sebesültek száma mindkét oldalon százezer fölött lehet. Rámutatott arra is: a nemzetközi közvélemény egyhangú békepártiság helyett ketté vált, a türkök, az arabok, a kínaiak vagy az afrikaiak ugyanis tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaznak.

Orbán szerint a nyugati világ vezetői „háborús lázban égnek”, még hevesebb harcokra felhívó motivációs beszédeket mondanak és egyre veszélyesebb fegyvereket adnak át az ukránoknak.

Soha ilyen közel nem voltunk ahhoz, hogy egy lokális háború világháborúvá fajulhasson.

Orbán szerint az is előfordulhat, hogy Ukrajnával szövetséges katonák lépjék át az ukrán határt. Európában csak a Vatikán és Magyarország akar valójában békét – mondta.

„Szárazon kell tartani a puskaport” és erős hadsereg fejlesztésére van szükség Magyarországon. Van olyan helyzet, hogy megtámadják az ember hazáját, de csak azok az államok tudják megvédeni országukat, akiknek polgárai szeretik hazájukat. Szerinte növelni kell a katonák számát, megbecsülésüket, modern fegyverek kellenek.

A béke oldalán vagyunk, de mindenkinek tudnia kell, hogy kárt okozni Magyarországnak nem lehet, ezzel a képességgel rendelkeznünk kell. Katonailag erősnek kell lenni – mondta. „A mi béke melletti érvünk nem a gyávaságból fakad, vagy mert nem tudjuk megvédeni magunkat, hanem mert a béke jó, a háború pedig rossz”.

Orbán Viktor megemlítette, „a baloldal háborúpárti” és „amíg külföldről finanszírozzák őket”, ezt el is várják tőlük, de a parlamenti arányok miatt „sokkal nagyobb a békepárt súlya és befolyása Magyarország életére”.

Európai rendszerátalakításról csak úgy lehet beszélni, ha a háború kimeneteléről beszélünk – tette hozzá, amikor a csütörtöki nyilatkozatával kapcsolatban kérdezték, amit az iparkamara ülésén mondott. A miniszterelnök itt arról beszélt, hogy az orosz-ukrán háború csak a felszín, valójában pedig újjászerkesztik Európa hatalmi szerkezetét. A rádiónak most kifejtette, hogy nagy lehetőség nyílt azok előtt, akik érdekeltek az európai erőviszoinyok alakításában, hogy megváltoztassák a francia-német tengely körül szerveződő hatalmi teret. Szerinte most az ukránok hátán megjelentek az amerikaiak.

Az inflációról is beszélt, és megismételte, hogy az év végére annka mértéke 10 százalék alá megy. Hangsúlyozta, ragaszkodni kell ahhoz, hogy egyszámjegyűvé nyessék december 31-re. Ehhez járulnak hozzá a kormány intézkedései, az ársapka, a kamatstop és az a további 18 intézkedés, amelyeket az infláció mérséklése érdekében hoztak, és amelyet szerinte még az ellenzék sem támad hevesen.

Az EU szankciós politikájáról ismét azt mondta: ha holnap reggel az intézkedéseket megszüntetnék, az infláció azonnal megfeleződne, majd tovább csökkenne.

A gyermekvédelmi törvény várható módosításáról azt mondta, hogy a „gender-ügy” azaz a gyermekvédelem ügye feloldhatatlan konfliktus Brüsszellel. Szerinte Brüsszel azt akarja, hogy ne a szülők legyenek az elsők a gyerekek nevelésében, hanem mindenféle „furcsa szokásoknak hódoló aktivisták”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik