Belföld

MASZSZ: El a kezekkel a MOK-tól! 

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A szakszervezeti szövetség a törvény visszavonására szólította fel a kormányt.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szerint az Orbán-kormány ismét megszegte az Európai Uniónak tett vállalását, amikor az érintettekkel való egyeztetés nélkül, megfosztotta jogaitól, hatásköreitől a Magyar Orvosi Kamarát (MOK). A MASZSZ  közleményében elfogadhatatlannak és ijesztőnek nevezi, ahogy a kormány lerohanta, megpróbálta totálisan megsemmisíteni a MOK-ot csak azért, mert az nyomásgyakorló akciót szervezett tagjai körében.

Zlati Róbert elnök szerint a kormány egyértelműen visszaélt a hatalmával, amikor egyik napról a másikra megszavaztatta a fideszes többségű parlamenttel a törvénymódosítást. A MASZSZ különösen aggályosnak tartja, hogy mindez az Európai Uniónak tett ígéretek ellenére, mindenféle egyeztetés, tárgyalás nélkül, erőből, gyorsított eljárással történt. Az elnök  hangsúlyozta, a szakszervezetek számára a párbeszéd, a konszenzusra törekvés alapvető érték, elfogadhatatlannak tartanak minden olyan döntést, amely ezek mellőzésével születik.

Magyarországon mindenki tapasztalhatja, saját bőrén érezheti, hogy a hazai egészségüggyel komoly gondok vannak és egyre sürgetőbb a reform, a változtatás. A konföderációnak az az álláspontja, hogy egy köztestület felszámolásával – vagy annak kísérletével – nem lehet a problémákat megoldani, sőt! Az erőfitogtatásnak az a módja, ahogyan a kormány megpróbál elbánni az orvoskamarával, újabb feszültséget gerjeszt és tovább rontja a betegellátás színvonalát is – tette hozzá Zlati Róbert. Az elnök jelezte, a MASZSZ szolidáris a kamarával, felszólítja a kormányt, a biztonságos betegellátás érdekében vonja vissza a törvényt, adja vissza a MOK jogait, hatásköreit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik