Belföld

Hadházy Ákos: szentmisét cenzúrázott az állami rádió, az MTVA cáfol

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Orsi tanárnő példája miatt csak részben került fel a mise a Kossuth Rádió archívumába. A közmédia szerint technikai hiba történt.

Február 19-én, vasárnap délelőtt a kecskeméti Nagytemplomból közvetítette a szentmisét a Kossuth Rádió és a Katolikus Rádió. Mindkettő archiválta, így derült ki, hogy az állami rádiónál abból hiányzik egy 15 perces rész. Hadházy Ákos Facebook-oldalán őrületnek, szintlépésnek, cenzúrának nevezi ezt.

A független képviselő a teljes mise hanganyaga alapján arra jutott, hogy az állami rádióban abból Dr. Finta József plébános beszédének éppen az a része hiányzik, amikor egy fiatal tanárnőről és néhány alapvető krisztusi tanításról beszélt.

És hogy miről beszélt a csendes szavú plébános? Szörnyű kimondani is, de egy olyan frissdiplomás tanárnő esetét mesélte el, akit a tankerület kirendelt egy másik iskolába is – az eredeti munkahelyén kívül –, mert ott egy osztályfőnök egyszerűen évközben felmondott… A fiatal és tapasztalatlan tanárnőt ráadásul beledobták a mély vízbe, mert a rábízott osztály tele volt sajátos nevelési igényű gyermekekkel. A történet jól végződött, de ezután jöttek azok a tanítások, amik az oktatás katasztrofális helyzetének felemlegetésénél is jobban fájhatott a cenzoroknak.

Hadházy Ákos jelezte, a hírek és a mise első tíz perce még meghallgatható itt, de utána már csak a mise második fél óráját archiválták, (meghallgattuk, ebben a részben is maradt a visszautalás a tanárnő történetére – a szerk.).

A független képviselő szerint az áthallások miatt az a rész maradt ki, amikor a plébános arról beszélt, hogy a hősies keresztényi szeretet

gyengeségnek tűnik azzal az erővel szemben, amit az Istentől eltávolodott ember a napjainkban erőnek tart. Hiszen mit tartanak sokan ma erőnek? Azt, aki képes felülkerekedni a másikon és legyőzni a másikat. Képes keresztülvinni az akaratát azokon, akik mást akarnak, másképp gondolkodnak, mást szeretnének, vagyis az erőt az erőszakkal társítják. Az az erős, aki képes legyőzni, maga alá gyűrni a másikat. Igen, ezzel szemben lehet, hogy gyengeségnek tűnik a keresztényi szeretet”

– ídézte Dr. Finta Józsefet, akinek a közösségi oldalán olvasható a még szinte pályakezdő tanárnő története.

Frissítünk!

MTVA: Technikai hiba történt

Technikai hiba miatt volt hiányos a 2023. február 19-én a kecskeméti Urunk Mennybemenetele Társszékesegyházból élőben közvetített római katolikus szentmise elérési felülete a közmédia internetes médiatárában. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a hibát javította. (A mediaklikk.hu-n már valóban elérhető a teljes adás.)

Az eset körülményeinek feltárása érdekében megtették a szükséges lépéseket, a cenzúra vádját visszautasítja az MTVA, amely ugyanakkor sajnálatát fejezi ki a kellemetlenségért és elnézést kér a Magyar Katolikus Egyháztól, személyesen Mons. dr. Finta József pápai káplán, plébános helynöktől és valamennyi hívőtől.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik