Belföld

Eldőlt, mégis lebontanák a Nyugati téri felüljárót – videó

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Ezt közösen jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester Terézváros polgármesterével, Soproni Tamással.

Közölték, nem várnak a kormányra, a főváros és a kerület fog össze a terület rendezésért. Közös videóban jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester és Soproni Tamás polgármester, hogy noha a kormány lemondott a fejlesztésről és az azzal járó uniós pénzről, a Nyugati pályaudvar, és a Nyugati tér meg fog újulni.

Jelezték, csalódottak a kabinet döntése miatt, mert nagyon színvonalas tervek készültek, de ez sem akasztja meg a munkát, a területet zöldebbé, a budapestiek számára élhetőbbé akarják tenni. A Nyugati pályaudvar mögötti területet parkosítanák, a Nyugati tér felüljáróját elbontanák. A metró után a felszín feletti részt is megújítják.

A kormány januárban a rezsicsökkentés megvédésére, a honvédelmi célok teljesítésére hivatkozva mondta fel a Nyugati pályaudvar továbbtervezésre már elnyert 1,1 milliárd forintos uniós támogatási szerződést. A Karácsony Gergely által méltatott tervekben is szerepelt a parkosítás, a felüljáró elbontása.

A főpolgármester éppen a bejelentése előtt tudatta Facebook-oldalán, hogy Budapest, Miskolc és Pécs bekerült az Európai Unió „100 klímasemleges város” programjába, ami egyfajta gyorsítósávot jelent a városok zöld átmenetéhez. Az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának főigazgató-helyettesét, a program vezetőjét már tájékoztatták terveikről, problémáikról, a források és a kormányzati partnerség hiányáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik