Belföld

Kivágták Áder János podcastjából azt a részt, amikor a vendég a talajban található méregről beszélt – újra elérhető

Áder János podcastjában Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség vezetője volt a vendég, aki kifejtette, hogy a gödi Samsung-gyár környékén nemcsak lítiumot, hanem toxikus oldószert is találtak a talajvízben.

Áder, aki a Kék Bolygó Alapítvány elnöke, közbeszólt, hogy legyen „ez zárójel”, a Youtube-ra felkerülő verzióból pedig ezt a részt már ki is vágták, írja a Hvg.hu.

A Spotify-on még a teljes felvétel hallgatható meg, amelyet február 13-án publikáltak.

A Hvg.hu szerint gyakran ismételt kormányzati panel, hogy a gödi Samsung-gyár környékén bőven határérték alatti a lítium előfordulása, más szennyező anyagot pedig nem találtak, szemben a gödi civilek által kezdeményezett mérésekkel, amelyek a gyár környékén lévő öntözési célú kutakból vett mintákból kimutatták az n-metil-pirrolidon (NMP), egy súlyosan mérgező oldószer jelenlétét.

Áder ezt maga is elmondja, majd a 38. perc környékén ismét nekifut a kérdésnek:

Ez egy zárt technológia, ha betartják a technológiai előírásokat, ha semmiféle baleset nem történik, akkor a zárt technológiából levegőszennyezés és talajszennyezés nem nagyon következhet. Jogos a feltételezés?

Kaderják azzal válaszol, hogy jogos, ha jól működtetik a gyárat. Szerinte a korszerű akkumulátorgyártás komoly vegyipari tevékenység, a modern akkumulátorok 20-25 anyagot tartalmaznak és állandó fejlesztés alatt vannak. Kifejti, hogy a vegyszerek megfelelő szűrők nélkül kikerülhetnek a levegőbe, az esővel pedig bemosódhatnak a talajvízbe.

Egyébként Gödön nemcsak lítiumot találtak a vízben, hanem NMP-t is

– teszi hozzá, de Áder lekeveri:

Szerintem ez zárójel, térjünk vissza…

Így erről a témáról visszatérnek oda, hogy a zárt technológia biztonságos, így a debrecenieknek sem kell félniük a CATL-üzemtől.

Hogy mennyire zárójel volt az előző mondat, az onnan derül ki, hogy a Youtube-ra felkerült videóból már ki is vágták Kaderják mondatát, a 44 percnél hiányzik.

A Hvg.hu rákérdezett a Kék Bolygó Alapítványnál, miért vágták ki a mondatot, de érdemi választ nem kaptak. Az újabb visszakérdezésre azt írta a sajtós, hogy kivághattak volna 20 vagy 30 percet is, ezt hívják szerkesztésnek. A Youtube-ra felkerült videó viszont még hosszabb is, mint a Spotify-on hallgatható.

Frissítünk!

A YouTube-on szombaton elérhetővé tették a kimaradt részt: asztali gépen a jobb felső sarokban található i betűre kell kattintani ehhez, mobilon pedig külön videóként érhető el a csatornán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik