Belföld

Kovács Zoltán: nyugaton politikai fegyverként működik a média

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Nyugat-Európában nem független a sajtó, politikai fegyverré akarják tenni, sőt részben már akként is működik – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a Sajtószabadság Magyarországon 2023 című konferencián csütörtökön, Budapesten.

Kovács Zoltán a Nézőpont Intézet és a Médianéző Központ rendezvényén arról beszélt, hogy Nyugat-Európában – például Nagy-Britanniában, Németországban, Finnországban vagy Svédországban – a kormányok sajtónyomás alatt, a “hatalmi ágként” működő média nyomása alatt vannak.

Habár nyugaton erre azt mondják, hogy független sajtó, valójában ez a sajtó csak a közvéleménytől független, ugyanis ott a sajtó és a politika nem azt képviselik, amit az emberek szeretnének, amit a közvélemény valójában gondol, hanem az “odaáramló pénzeket”, amelyekért valamilyen politikai beavatkozást várnak el – mondta az államtitkár.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott, ezek a nyugati médiumok nagy jelszavak, témák mögé bújnak, valójában azonban nem akarnak az adott témával foglalkozni, mert nem a tartalom, hanem a politikai eszköz a fontos, amelynek érdekében a témát és a sajtót használják. Magyarországon az egyik legtisztább szabályozási rendszer van Európában, ezt azonban egyetlen nyugati médium sem fogja elismerni, hiába bizonygatják nekik – jelentette ki az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik